Бабако е плод от семейството на папаята. Най-често може да

...
Бабако е плод от семейството на папаята. Най-често може да
Коментари Харесай

Бабако - непозната екзотика

Бабако е плод от фамилията на папаята. Най-често може да се откри в планинските региони на Еквадор, както и в дребни количества в Нова Зеландия и Австралия, а в останалите страни плодът се отглежда в оранжерии.

В реалност Бабако е натурален хибрид на планинската папая. Представляват дълги жълти плодове с дължина не повече от 50 см и дебелина към 10-15 см и могат да доближат тегло до 2 кг, макар че най срещаните тежат към 600 г до кг. Интересното в този плод с изключение на формата и типът му е и това че не съдържа семена.

На усет Бабако прилича ананас, киви и е с леко цитрусови нотки, което прави усета му неповторим. Плодът се счита за внимателен по тази причина превозването му би трябвало да бъде деликатно и на не огромни дистанции, което би асъдействало за повреждането и пострадването му.

Структурата на Бабако включва ензим папаин, който подкрепя разграждането и усвояването на протеини и подтикват храносмилането. Препоръчително е да бъдат употребявани в случаи на проблеми с червата, като да вземем за пример колит и ентероколит.

В допълнение, този плод съдържа аскорбинова киселина, която усилва и укрепва имунната система и оказва помощ на организма да се опълчи на отрицателните резултати от вируси и инфекции.

 Бабако

Плодовете са богати на витамин А, който е потребен за очите, а включеният калий защищава сърдечно-съдовата система. Благодарение на постоянна консумация може доста да понижи риска от инфаркт и инсулт.

Вкусните плодове бабако може да се употребяват пресни като независим артикул или в предписания с други артикули. Плодовете се подават на разнообразни кулинарни обработки, в производството на конфитюри, сладка, сиропи, желе и др.

Сочния Бабако може да се добави към кисели млека, сладоледи и е превъзходен в плодови сладкиши.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР