Азербайджанската държавна компания SOCAR откри офиса си в София. На

...
Азербайджанската държавна компания SOCAR откри офиса си в София. На
Коментари Харесай

Азерската SOCAR откри офис в България и става търговец на газ

Азербайджанската държавна компания SOCAR откри офиса си в София. На церемонията по откриването участваха президентът Румен Радев и азерският му сътрудник Илхам Алиев, който за следващ път посещава България в последните месеци. За откриването на офиса стана ясно през март, след видеоконферентен диалог сред двамата президенти. 

По-рано през днешния ден на съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стана ясно, че до две седмици сдружението SOCAR Trading Gas and Power ще получи и лиценз за търговия с природен газ на българския пазар.

Отчетено е, че параметрите в оферти бизнес проект за интервала 2023 – 2027 година обезпечават на сдружението заявител нужните материални, финансови, механически и организационни запаси за осъществяване на лицензионните отговорности. Предстои в границите на две седмици регулаторът да организира намерено съвещание, след което да вземе дефинитивно решение за издаване на лицензията ”.

По думите на ръководителя на регулатора Иван Иванов това решение на Комисията се вписва в цялостната архитектура на самодейността Solidarity Ring (STRING), за съдействие сред държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) и газопреносните оператори на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream).

По този метод българският регулатор дава  значим принос за повишение на сигурността  на доставките на природен газ за района на Централна и Югоизточна Европа в границите на самодейността, препоръчана от България и подкрепена от Европейската комисия. Това е добра вест за битовите консуматори и българския бизнес, защото в допълнение се укрепват позициите на България за доставки за района “, акцентира Иван Иванов.  
Коя е Socar?
Socar е азербайджанската държавна енергийна компания, която създава нефт и газ. Именно с нейно дъщерно сдружение „ Булгаргаз “ подписа контракт за първите количества природен газ от Азербайджан за България. Компанията има наличие в Обединените арабски емирства, Грузия, Русия, Турция, Украйна, Румъния и Швейцария. В последните три страната Socar има и верига бензиностанции.

Компанията има за цел да реализира нулеви чисти въглеродни излъчвания при добива на петрол и газ в личните си обекти тази година. Азербайджан подписа Парижкото съглашение за климата и има за цел да реализира въглероден неутралитет до 2050 година

Socar е произвела 6.58 милиона тона петрол и 6.55 милиарда кубически метра газ в личните си залежи сред януари и октомври предходната година – или към една пета от общия рандеман на петрол и газ в страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР