Азербайджан може да достави на България допълнително между 500 млн.

...
Азербайджан може да достави на България допълнително между 500 млн.
Коментари Харесай

Азербайджан е готов да доставя на България още до 1 млрд. куб. м газ годишно

Азербайджан може да достави на България в допълнение сред 500 млн. и 1 милиарда куб. м природен газ годишно. Това заяви министър председателят в оставка Кирил Петков пред в неделя.

Новината идва след визитата на Петков в Баку, където той се срещна с президента Илхам Алиев и България да получава спомагателни доставки на азерски газ.

По думите на Петков обаче следва да се откри вид за инфраструктурата , по която да бъдат реализирани доставките.

“Работим по въпроса ”, сподели Петков. “Но хубавото е, че няма смисъл да си приказваме за инфраструктура, в случай че няма газ. В случая има газ, би трябвало да измислим инфраструктурата. ”

Петков не посочи за какви интервали и на какви цени може да се осъществят доставките.

България има контракт за импорт на 1 милиарда куб м азерски газ годишно, който обаче не се изпълняваше в цялостен размер. Настоящите ръководещи настояват, че повода е анекс към контракта, подписан от предходното държавно управление, който разрешава това. Според предходните ръководещи повода е, че газовата връзка с Гърция не беше приключена, а договорът планува азерският газ да влиза от там. Договорите не са обществени и изказванията няма по какъв начин да бъдат тествани.

Строителството на газовата връзка с Гърция беше, а няколко дни по-късно. Предстои той да влезе в употреба. Капацитетът му е 3 милиарда куб. м, а досега са резервирани малко повече от половината.

Новината за опцията за спомагателни доставки на природен газ от Азербайджан идва на фона на за понижаване на зависимостта на страните от Европейски Съюз от съветския газ, която планува доставки от различни източници.

Русия едностранно спря доставките на природен газ за България през април. Оттогава България получава газ най-вече от Азербайджан и от Съединени американски щати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР