"Аз съм от Пловдив", казва Фейми Сюлейманов, млад мъж на

...
"Аз съм от Пловдив", казва Фейми Сюлейманов, млад мъж на
Коментари Харесай

Фейми Сюлейманов от Пловдив разказва как си живее живота в Германия

"Аз съм от Пловдив ", споделя Фейми Сюлейманов, млад мъж на към 35 години. Макар в градчето Фелберт в Рурската област, където живее от няколко години, да има цели 400 български фамилии, съвсем никой не беседва с него, повече приказват за него, оплаква се той, написа

Почти всички българи във Фелберт са от Пловдив - доста прекрасен град, както държи да подчертае Фейми. Докато споделя това, в гласа му се прокрадва горест по родината, отдалечена на 2107 километра.

В Германия е от от 2012-а година. След къс престой в Мюнхен и Гелзенкирхен, Сюлейманов и брачната половинка му се откриват във Фелберт, където през днешния ден живеят с 5-годишния си наследник.

"Преселихме се в Германия с помощта на свободното напредване в границите на Европейски Съюз ", признава той.

Фейми си давал сметка, че в случай че желае да живее в Германия, ще би трябвало да научи езика. Междувременно е стигнал до равнище В2 и счита да продължи със идващото - С1. Работил е известно време в едно металообработващо дружество, само че е напуснал по здравословни аргументи. Сега си търси си нова работа, което при пандемията е още по-трудна задача, споделя той.

Сюлейманов знае добре, че неговите сънародници не се употребяват с доста положително име в Германия. По този въпрос споделя следното: "Не мога да трансформира това, че за нас съществува несъмнено мнение и хората споделят, че не желаеме да се интегрираме или, че единствено крадем. Във всеки народ има и положителни, и неприятни хора ".

Той обаче има вяра, че бъдещето ще опровергае песимистите и ще им покаже, че българите в действителност са доста работлив народ. Когато специалистите настояват, че надалеч не всички преселници и мигранти желаят да се интегрират, има и доста образци за противното, един от които е самият Фейми Сюлейманов: "Надявам се, че хората схващат какъв брой мъчно е първоначално ", изяснява той.

Българинът постоянно се радва, когато чува, че сънародниците му в Германия имат цели и се пробват да ги реализиран. В тази връзка решително споделя: "Сигурен съм, че един ден нашите деца ще дават своя принос за локалната стопанска система ". А липсва ли му България? "Разбира се, че ми липсва. Иначе щях ли да си отивам на всеки две или три години? ", риторично пита той.

Но за завръщане не може да става и дума, твърди Фейми. Той и фамилията му са решили да останат в Германия. Те си дават сметка, че тази другояче толкоз влажна и дъждовна страна им разкрива шансове, каквито в България не биха имали. "Цялото ми семейство е тук, във Фелберт ", изяснява Фейми.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР