Аз съм на 34 години и съм един от онези,

...
Аз съм на 34 години и съм един от онези,
Коментари Харесай

Дори руснаците, който подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин

" Аз съм на 34 години и съм един от тези, за които има огромна възможност да получат повиквателна, в която се споделя, че моята татковина желае да умра поради нейните ползи ".

Това е Андроник Арутюнов, учител по математика в Московския физико-технически институт, учител в Московския свободен университет и съпредседател на профсъюза " Университетска взаимност ".

В изявление за италианската осведомителна организация " СИР ", той декларира, че в случай че получи повиквателната, сигурно няма да отиде да се бие против Украйна.

" Има три метода да избягаш от военните - да се опиташ да излезеш отвън Русия или да се скриеш някъде в нашата огромна страна, да отидеш в пандиза с присъда от 3 до 10 години, или да се явиш и след това да дезертираш. Има и други пътища - да вземем за пример, да опиташ да се обърнеш към юристи... Ако не искаш да вървиш на война, ще намериш метод. Няма да гонят всеки мъж, да го убеждават да отпътува на фронта ", споделя той.

Ситуацията в Русия обаче е много по-сложна. Един от студентите му, който взе участие в митингите на 22 септември в Москва, още се намира в ареста. Докато е в районното ръководство, са му връчили повиквателна за готовност.

" Опитваме се да помогнем на татко му да разбере какво да направи, тъй че това младо момче, студент, да не отпътува. Има доста сходни случаи ", споделя той.

Арутюнов въпреки всичко счита, че настроенията в Руската федерация се трансформират. " Протестите от предишните дни бяха в огромните градове, само че и в националните републики като Дагестан, където хората блокираха федералните пътища. Със сигурност мнозина, които преди поддържаха войната, си трансформираха мнението и схванаха, че нещата са съществени. В обществените мрежи споделят, че не са срещу войната, само че питат " Защо аз или брат ми? ".

В дребните градове или в по-отдалечените от Москва републики от Руската федерация има повече повиквателни. Този спор към този момент се трансформира в " колониална война ", споделя преподавателят по математика. Въпреки че Путин споделя, че националностите са идентични в битката срещу " нацизма " в Украйна, в реалност множеството бойци в съветската войска са събрани от пограничните региони. Това не се беше случвало в предходните съветски войни, даже в Чечня или Афганистан.

Никой не знае какъв брой мъже фактически ще бъдат мобилизирани. В оповестения указ на Путин не се загатва съответен брой, а някои параграфи са засекретени.

Министърът на защитата Сергей Шойгу твърди, че 300 хиляди души ще бъдат призовани, само че няма документи, които да го удостоверяват.

" Мисля, че ще изпратят доста повече от 300 хиляди повиквателни, само че какъв брой души в действителност ще заминат, не е ясно. Руското държавно управление не е като европейските, тук никой не схваща добре какво в действителност става. В реалност може би ще влязат в армията доста по-малко хора, само че няма по какъв начин да знаем. Със сигурност ужасно доста хора напущат Русия. А който е желал да отиде на война, към този момент е отпътувал ", споделя Арутюнов.

По думите му - сега на фронта отиват " идиоти, които не знаят по какъв начин да се измъкнат от повиквателната ", петдесетгодишни мъже, които нямат работа или заслужен живот: " Така ли ще се събере нова огромна войска? ".

Преподавателят по математика смята, че митингите от последните дни имат резултат, тъй като хората схващат, че не са сами, а това е доста значимо.

" Руснаците са индивидуалисти, имат малко другари. Затова да видиш, че има доста хора, които мислят като теб, това дава позитивен резултат. Дали това обаче ще има политически последици, е мъчно да се каже. Има пробойни и в съветската полиция, която към този момент не е по този начин мощна, както преди година. Рано или късно митингите ще надделеят ", споделя той.

Руското държавно управление към този момент не е толкоз мощно, няма доста доверени хора, счита Арутюнов. Той дава за образец локалните избори в Москва от 11 септември, дали своят вот са 11% от гласоподавателите.

По-голямата част от хората не желаят да имат нищо общо с държавното управление и не са лоялни към властта.

" Всеки ден обикалям и не виждам коли с Z или са доста малко. След присъединението на Крим имаше много повече поддръжка. Вече не "

Арутюнов е уверен, че нуклеарната опасност на Путин няма да се сбъдне, тъй като всички се опасяват от нуклеарна война.

" Вярвам в най-хубавото, по тази причина мисля, че даже и Путин да натисне копчето - може би ще го направи Шойгу или шефът на генералния щаб Валери Герасимов - само че офицерите, които дават отговор за стартирането на нуклеарните глави, няма да го създадат. И те имат деца, имат дами ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР