„Аз съм майка на 17-годишно момиче с абсолютна слепота, церебрална

...
„Аз съм майка на 17-годишно момиче с абсолютна слепота, церебрална
Коментари Харесай

Ина Маринова: Срамувам се, че някои майки още протестират, но не знаят защо

„ Аз съм майка на 17-годишно момиче с безспорна слепота, церебрална парализа и епилепсия. Това е моята визитка”. Така пожела да се показа една от първите организаторки на митингите на майките на деца в неравностойно състояние Ина Маринова пред „ Новини.бг.”

Изстрадалата жена заяви, че протестиращите майки се разделят, множеството през днешния ден си вършат обособена своя група и страница във Facebook. Пред Народното събрание обаче към момента стоят част от тях, които останаха и след желаната и получена оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Ето какво сподели за разцеплението Ина Маринова:

„ Още през лятото се появиха различия измежду нас, майките. Лично аз, омбудсманът и Вера Иванова внесохме плана за закон в Народното събрание. Тогава предложих ние, майките, да се отдръпнем малко от палатката и да оставим специалистите да работят върху норматива умерено. Ние отново продължаваме да участваме в работните групи, отново следим от близко какво се случва, само че не да упражняваме силов напън, какъвто, за съжалени,е виждаме, че към момента продължава да се упражнява.

Вера Иванова се обърна против мен с думите: „ Ти си подбудител, ние няма да махаме палатката”. И се продължи с нелепостите до момента, даже откакто вицепремиерът Валери Симеонов хвърли оставката си.

Честно да си призная с ушите си съм чувала, че Мая Манолова съветваше да не махаме палатките. Тя в действителност ни оказа помощ доста, само че не биваше да се меси чак толкоз в нашите връзки.

Искаме положителни закони, само че те няма да станат с митинги, а с добра експертна работа. Под напън се вършат неприятни закони и Вера Иванова и 3-4 от майките, които се подведоха по нейния ум, носят виновност за това. Поради бързане, правенето на нормативите за хора в неравностойно състояние, се прави в обратна посока. Има хора с разнообразни увреждания, те не са еднообразно функционални и инвалидизирани. Затова е нужно законите да им обезпечават опция всеки самостоятелно да се развива и да може да е потребен за себе си, за обществото, за фамилията си.

Сега няма оценка за функционалността на индивида. Има ТЕЛК и единствено тази комисия дефинира дали човек е дееспособен или не. Няма орган, който да прави оценка на потребностите.

Протестът за мен е конституционно право на всеки човек. Протестираме, когато има проблем. А в този момент против какво стачкуват Вера и обкръжението й? Срещу това, че ни се обръща внимание на нас, майките на заболели деца, че работят върху потребностите ни ли?! Та това е смешно. Аз персонално се срамя от тези дами и не желая да ме свързват с тях, тъй като не знаят против какво се бунтуват. Аз зная защо стачкувах и още веднъж ще го направя, когато има мотив за това.

Повечето майки, с които започнахме митингите, ме поддържат. Пред вас аз съм изразител и на тяхното мнение. Покрай Вера Иванова в палатката останаха 4-5 майки, видя се какъв брой са, когато блокираха Орлов мост. Странно е, че окупираха и фейсбук страницата ни и не позволяват други отзиви, с изключение на ласкавите за тях. Ако ги попиташ нещо, те дават отговор: „ Елате в палатката”. Е, по какъв начин да дойдат майките на заболели деца от провинцията?! София не е България, хора с увреждания има и в други селища. За мен това е неприемливо и в действителност ме е позор!

Затова през днешния ден ще си създадем друга фейсбук страница и ще се организираме в своя група. Имаме представители в работните групи, които изготвят законите. Каузата ни е за всички инвалиди, освен за майките. Мечтая си един ден хората с увреждания да могат да се почувстват като естествени хора. Не желая пари, а опция да предпочитам дали да заставам у дома да си виждам детето и това да е специалността ми, или да се върна към предходната си работа. Повярвайте, доста е мъчно цялостен живот да си затворен у дома!”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР