Аз като министър съм извървял целия път, така че да

...
Аз като министър съм извървял целия път, така че да
Коментари Харесай

Московски предложи референдум дали българите са съгласни да плащат дълговете на БДЖ

Аз като министър съм извървял целия път, тъй че да направя законно страната да помогне на БДЖ. Това съобщи пред публицисти в Бургас министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, който участва на стартирането на план за създаване на Конгресен и научно-изследователски център на пристанище Бургас, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза.
Московски разяснява запорираните сметки на БДЖ – Пътнически транспорти. Той съобщи, че тези заеми са отпуснати през 2007 година и до този миг няма нито един документ, който да демонстрира по какъв начин е било планувано да се изплащат. „ Смятам, че по този метод се цели да бъдат ощетени българските жители, като се упорства средствата да бъдат платени от държавния бюджет , т.е. от налозите на българските жители “, уточни министърът.
Министър Московски акцентира, че сдружението е в естествена кондиция и може да ръководи и задълженията и активите си на пазарен принцип. „ Продължаваме да следваме нашата политика – бранш „ Транспорт “ да се оправи самичък с тази обстановка, тъй че да не се наложи да вземем средства от държавния бюджет, като те ще бъдат най-вероятно под формата на безлихвен заем “, сподели министърът.
Московски предложи да се направи референдум и да се попитат българските жители дали са съгласни да заплащат задълженията на БДЖ. „ Никой не ги е питал, когато са взети тези заеми, а в този момент дали е редно да се заплащат с пари от държавния бюджет “, акцентира министърът.
Министър Московски прикани кредиторите и техните акционери да обяснят по какъв начин са отпуснали заемите, откакто са били наясно, че сдружението е в действителност банкрутирало сега на отпущането на средствата. „ Когато поехме БДЖ изготвихме проект за преструктуриране, който включваше рефинасиране на настоящи задължения. Единствената банка, която беше склонна да финансира БДЖ беше Световната банка и то с държавна гаранция. Странно е, по какъв начин банките облигационери и техните акционери не са се поинтересували “, разяснява министърът.
„ Аз като министър съм извървял целия път, тъй че да направя законно страната да помогне на сдружението. Затова две години чакахме да се нотифицира държавната помощ от Брюксел. Така към този момент законно, в случай че реши държавният бюджет може да подкрепи. Преди два дни разговарях по тематиката с министъра на финансите Владислав Горанов и го помолих да задейства държавната помощ. Не е изключено запорът да докара и до разпродаване на активи “, заяви още Московски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР