Аюрведа, древната наука за здравето, прародителката на медицината, ни дава

...
Аюрведа, древната наука за здравето, прародителката на медицината, ни дава
Коментари Харесай

Мъдростта на Аюрведа: какво трябва да ядете според телесния си тип

Аюрведа, античната просвета за здравето, прародителката на медицината, ни дава познания, позволяващи ни да водим здравословен живот, да не боледуваме и да се усещаме прелестно. 

Древната просвета за живота има елементарно пояснение – всеки сезон има собствен доминиращ детайл. През лятото това е горещият елемент пита – огън. Така, с цел да намерим баланс сред огъня в природата и елемента пита в храните, естествено се отдръпваме от лютивите и тежки храни и се насочваме към леките и успокояващи храносмилането.

Природата ни е дарила с задоволително артикули, които да използваме като " климатик " за тялото и душата:  плодове и зеленчуци, богати на вода, ароматни билки като мента и кориандър, прясно сирене, кисело мляко.
 8 истини на Буда, с които да се научите да контролирате ориста си  8 истини на Буда, с които да се научите да контролирате ориста си  8 истини на Буда, с които да се научите да контролирате ориста си  8 истини на Буда, с които да се научите да контролирате ориста си
Само горещите храни могат да съхранят здравето според Аюрведа. Горещата храна оказва помощ на храносмилателната система, до момента в който студената ѝ пречи.

Това ще рече умерено топла храна, която няма да дразни стомаха и от която организмът ще успее да усвои всички потребни съставки. Горещите и студените храни и напитки не въздействат добре и затрудняват работата на целия храносмилателен развой. Не на последно място, студените и горещи храни са вредни за зъбите – те увреждат зъбния емайл и той може да се напука.  Възможно най-неблагоприятният вид е да се комбинират гореща храна и ледено студена напитка към нея.

Разбира се, античната просвета няма поради, че храните, които се употребяват, би трябвало да са с тъкмо определена температура. Подходът към храненето в Аюрведа е основан на това към кой физически вид (доша) принадлежите:
 Мъдростта на Аюрведа: по какъв начин да се храните съгласно телесния си вид  Мъдростта на Аюрведа: по какъв начин да се храните съгласно телесния си вид  Мъдростта на Аюрведа: по какъв начин да се храните съгласно телесния си вид  Мъдростта на Аюрведа: по какъв начин да се храните съгласно телесния си вид
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР