Автори: Валентина Йеремиева, Росен Саръмов Два месеца инженери и чиновници

...
Автори: Валентина Йеремиева, Росен Саръмов Два месеца инженери и чиновници
Коментари Харесай

Центърът на Пловдив - хубав, скъп и крехък

Автори: Валентина Йеремиева, Росен Саръмов

Два месеца инженери и служители търсят решение по какъв начин да махнат остарелия ескалатор на " Билла " от Халите, с цел да не се увредят плочките

След ремонта за 12 млн. лв. площад " Централен " в Пловдив е като най-ценните метали - хубав, безценен и нежен. Около полемиката за виенското колело, което напуща града през днешния ден, се оказа, че при проектирането центърът не е изчислен за церемониал, а по-скоро за балет. Аварийно влизане на тежка техника и пожарни на пъпа на Пловдив не е планувано. Оказва се, че същата е обстановката и с Главната Там към този момент два месеца инженери и служители търсят метод по какъв начин да махнат остарелия ескалатор на магазин " Билла ", който стои като монумент на нелепостта до Халите.

Смяната на настилката на пл. „ Централен “ и Главната коства милиони, само че се оказва, че би трябвало да я пазим като зеницата на очите си. Там е неразрешено предвижването на тежкотоварните камиони като се изключи профилираните коли на „ Чистота “, „ Градини и паркове “, Пожарната, коли за спешна помощ, полиция. Ограничен е и достъпът на строителна техника. Първо, тъй като в целия свят пешеходните зони са с необикновен режим за достъп на коли, второ, по този метод пазим настилката.



Обществената поръчка за благоустрояване на пл. „ Централен “ беше оповестена за 12 млн. лв., от които 6 милиона бяха предопределени за подлеза на ул. „ Гладстон “, а останалите - за новата визия на площада с Римския конгрес - запад и север. Милиони са платени и за реконструкцията на Главната, осъществена в годините на три стадия. Площадът е ремонтиран на инженеринг, т.е. изпълнителят самичък е разписал плана по задание от Общината. На процедура - с изключение на някогашният кмет Иван Тотев и няколко души от екипа му, никой не знаеше по какъв начин ще наподобява центърът, до момента в който строителите не си събраха багажа. По време на ремонта, който закъсня с години поради обжалване на поръчката, се водеше спор дали би трябвало да се купуват скъпите плочки от чужбина, или да се заложи на наш производител. В последна сметка не се разбра в коя част на площада е сложена скъпата настилка и дали е пристигнала от Северна Македония, Черна гора или Хърватия.

Голямо чудене падна предишния месец, когато се разгоря полемиката за виенското колело. Лично някогашният кмет Тотев поде дебата в обществените мрежи. Това накара съперниците му да питат - и след ремонт за 12 млн. с пантофи ли да вървим по площада? Тежката структура на колелото беше доставена с тирове и съединена на място. Тепърва след демонтажа комисията ще види дали има вреди и какъв товар устоят плочките. Наемателят е внесъл депозит в Общината, с цел да се покрият разноските, в случай че се наложи “, изясни зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

По-сложен се оказа въпросът с ескалатора. За два месеца притежателите и администрацията не съумяха да се схванат по какъв начин да се транспортира лентата, която тежи тонове. От Общината предлагат да се разглоби, с цел да не се вкарва ТИР в пешеходната зона, защото ескалаторът е доста тежък и обемист и не може да се транспорти с елементарен камион. Собствениците обаче не желаят да го разглобяват. Това значи, че настилката ще се натовари с десетки тонове, до момента в който товарът ще се изкара на прилежащата ул. " Христо Г. Данов ". Търсим решение, увери зам.-кметът Тодор Чонов.

Кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов припомня, че във всички пешеходни зони в Европа е въведен мощно сведен достъп на коли. „ Голяма част от постройките на Главната и ул. „ Райко Даскалов “ имат подходи откъм ул. „ Отец Паисий “, „ Христо Г. Данов “, „ Кн. Дондуков-Корсаков “, „ Опълченска “ и така нататък За прекосяване на строителни машини се желае особено позволение, с което се дефинира маршрут, и се внася депозит на случай вреда “, изясни Стаменов.

Според него настилката на Главната е в положително положение. На ден по пешеходната зона минават по 20 000-30 000 души, площадът и улицата се обслужват и от профилирани коли, само че в случай че има компрометирани сектори, те се възвръщат, твърди районният кмет. Нужда от ремонт има част от изгорялото осветяване, вградено в настилката на ул. „ Кн. Александър I “ и „ Райко Даскалов “.

Бившият кмет на Пловдив доктор Иван Чомаков, който пръв стартира реконструкцията на Главната и в чийто мандат бяха поставени цветни павета от Турция, е безапелационен, че настилката се оказала доста здрава, макар скептичните мнения преди време.

Военен церемониал, естествено, тук няма да има, само че то българската войска няма и какво толкоз да покаже, с цел да троши плочките в центъра.

Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив:

Разрешаваме прекосяването на камиони при строго избран ред



- Г-н Чонов, докога ескалаторът на Билла, изкаран до постройката на Халите, ще заема част от улицата?

- В Община Пловдив постъпи заявление от компания, наета да вдигне и да извози ескалатора, след което да докара нов. Проведохме няколко работни срещи с нейни представители. Опасенията ни са, че тази огромна тежест може да повреди плочките. На Малката Главна настилката е доста податлива и има риск да поддадат шахтите. Обсъдихме няколко разновидността, в това число и за подходи на техниката, която да бъде разположена от страната на " Капана ", в профил на Халите. Там паважът е здрав. Идеята ни е кранът да остане там и оборудването да се издърпа до това място с колички и специфични съоръжения. Те желаеха камионът да влезе пред Джумая джамия и оттова по Малката Главна до Халите, което за нас е недопустимо. В момента се разисква още веднъж този въпрос, с цел да се откри решение.

- Какво е належащо, с цел да получиш позволение за прекосяване на камион до постройка в пешеходната зона? На живеещите тук се постанова ремонт или градеж, които няма по какъв начин да се обслужват без превоз.

- Издаваме разрешителни за тежка техника при строго регламентиран ред и в изключителни обстановки, когато няма различен метод за превозване. Задължително се дефинира маршрут от точка А до точка Б. Разрешителното важи за избран камион с съответен регистрационен номер, както и за несъмнено време. Преценяваме в кое време на денонощието в пешеходната зона може да бъдат позволени такива машини и при какъв тонаж. Разрешително може да се издаде и за бетоновоз, който прави строително-монтажни работи. В случая с ескалатора не сме издали позволение и няма да го издадем, до момента в който не се убедим, че това ще бъде безвредно за настилката и връзките. Съоръжението е доста тежко, по тази причина предложихме да го разглобят. Гражданите изпитват дискомфорт поради краткотрайните заграждения, поставени към ескалатора, само че желаеме да има гаранции, че няма да се получи проваляне и компрометиране на настилката.

- Винаги ли се внася депозит?

- Банкова гаранция в интерес на Общината се внася, когато има подозрение, че може да се повреди настилката. След като се свърши работата, комисия установи с протокол дали има вреди, като в следствие гаранцията се освобождава или се задържа за отстраняването им.

- Има ли случаи, когато настилката се поврежда вследствие на прекосяване на тежки коли?

- Нямам информация дали се е налагало да бъдат глобени компании. При огледа на пл. „ Централен “ след монтажа на виенското колело не са открити вреди. След като оборудването се отстрани, още веднъж ще бъде изработен оглед.

Турски снабдители предизвестили някогашния кмет Иван Чомаков:

Паветата са по-здрави от естествения камък



Производителите от Истанбул ни предложиха цветните павета за Главната. Казаха, че са по-здрави от натурален камък и че от горната страна ги заздравяват в допълнение със специфична смола. Така се оказа - настилката не е мръднала, а са минали 15 години. Но още тогава взехме решение да ограничим достъпа на коли, защото е пешеходна зона. Архитектите се постараха да наредят паветата с разнообразни конфигурации, като цветът на настилката се съчетава доста удачно с образа на Главната и Стария град.

Направиха рабат от цената, тъй като побратимихме Пловдив с Истанбул. Отведохме всички тръби от постройките в канализацията, сложихме кошчета, кашпи, имаше и забавни дървени фигури, които някъде изчезнаха в годините. Посадихме хубави дървета шестил, добре е, че са се запазили и до през днешния ден. Сменихме уличното осветяване, като съчетахме лампите с характера на културно-историческия център. Със зеленината Главната наподобява по-уютна и красива. Реконструкцията излезе малко над един милион лв.. Тогава се изготви повсеместен план на Главната освен до Римския конгрес, само че и до Пешеходния мост.

На кмета беше неразрешено да влиза с колата на плочките, с цел да не ги чупи. Настилката е изчислена с план да минават при нужда коли, не по-тежки от кола на Пожарната, заредена с вода. Като се възпламени една от постройките на Главната, плочките устояха два пожарни автомобила.

Изпълнителят на ремонта:

Настилката е пресмятана за пешеходна зона

Инж. Цанко Драгиев, чиято компания е ремонтирала пл. „ Централен “, не чака да се появят вреди след демонтажа на виенското колело. Плочките са от два типа материал - гранит и бетон. Колелото беше инсталирано на мястото, където са подредени бетонни блокчета с дебелина 10 см. Пред Халите настилката е от павета с дебелина 8 см и трошен камък под тях. Ако камионът премине 10 метра до ул. " Христо Г. Данов ", не е проблем, по-трудно е паважът да издържи на 10-15 тона ескалатор и 30-тонен кран, който би трябвало да го вдигне, изяснява предприемачът.

Той припомня, че основата на настилката е оразмерена за пешеходна зона, с цел да устоя единично влизане на един камион, само че не и да се употребява като бул., камо ли за военни паради и танкове, разяснява инж. Драгиев. И добавя, че това важи за всички пешеходни зони, които не се употребяват за огромно транспортно натоварване.

Архитектите

Попитахме няколко известни пловдивски архитекти и градостроители какво мислят за ремонтите на площад " Централен " и основната улица на Пловдив. По общото им мнение планът не е добър, а най-големият проблем е, че не е бил разискван обществено, откакто е предоставен на инженеринг на изпълнителя.

Арх. Дечко Дяков:

Германците вършат площади с павета, а ние нямаме прекъсване с плочките



Проектът за Малката ​главна мина през Общината. Самите му качества като план са много противоречиви. Не знам кой ги е измислял тези неща. Ние не знаем кой от сътрудниците е проектирал това ​- аз не знам такова нещо. Трябва да се види какво задание е получил инж. Драгиев. Всичко плочкирахме в Пловдив! Искат и ул. „ Иван Вазов” да плочкират до гарата - то няма от кое място кола да мине. Специално за „ Иван Вазов” може да се каже, че това е значимата лъчева комбинация от гарата. Никаква смяна на тези три лъча от гарата не е оправдана. Те би трябвало да са идентични по темперамент и придвижване. Успоредно с кардиналните неточности се позволяват и механически, като тези с плочките. Така бе с бялата настилка пред пощата, която бе поставена едно време. Този камък е добър за обшивка на стени и фасади. И това се оказа огромна неточност. И видяхме по какъв начин замръзва и по какъв начин се пука. Това е типично за нас ​- не вършим разисквания и не се допитваме до експертите. Сега на 30 юни за първи път ще обсъждаме градоустройствени проблеми на Пловдив, а това не сме го правили най-малко 20 години. А има ужасно доста проблеми. Накрая ще стигнем досега от толкоз доста пешеходни зони да не можем да минем с кола през центъра. Махнахме на всички места паветата и сложихме нови настилки​ - картинки по земята и във всички градове има единствено тези работи. Ходя от време на време в Пазарджик по работа ​- претрупано е от благоустройство! Гледаме какво вършат в Германия. Един сътрудник там ми споделя: Гордост е във всеки немски план да създадем с павета площадите си! А ние нямаме прекъсване с тези плочки - пагуба огромна е това! Като се стартира от Марица - и стигат чак до пощата. Сега желаят и до гарата да е по този начин. Стига към този момент! Това са социалистически извратености.

Арх. Роберт Чакъров:

Ако се сложат траверси, по Главната ще мине и танк



Тази част от Главната я прави служебно​ Общината. Като се прави нещо, се слага задание и не знам кой е решил по този начин, че да не може да минава кран оттова. Аз мисля, че там може да мине кран. Знаете, че има чешма - тя е поставяна с кран ​- да не е местена на ръка! Ами пейките ​- те на ръце ли са носени. Самият ескалатор по какъв начин е инсталиран? Мисля, че го инсталираха дружно с плочките. Не ми се има вяра да тежи 30 тона. Това, че кран не можел да стигне до такава степен, ми се коства ала-бала. По-скоро някой не може да вземе решение ​-затова ескалаторът още си стои там. Вярно е, че тежката машина упражнява налягане върху плочите. То обаче може да се разпредели благодарение на траверси - тогава от горната страна ще мине и танк.

Технологията с натрошен трошляк и плочки от горната страна е добра. Магистралите и тях ги вършат по този начин. Да не желаете да сложим изпод 30 сантиметра бетон, с цел да може да мине от горната страна някакъв кран? Ами в случай че има проблеми с канализацията - няма ли да мине екскаватор оттова? С лопатки ли ще копаят? Тези оправдания не ми звучат съществено. Последните години сме очевидци на хрумвания от рода на „ мъчителен мозъчен гърч”. Имаме такива произведения, които минават границата на нелепостта.

Ландш. арх. Станимир Шаламанов:

За обществените пространства би трябвало конкурс



Малката ​главна се проектираше служебно, а това в никакъв случай не е добре. Няма конфликт на разнообразни хрумвания и визии. За обществените пространства би трябвало да се работи на конкурс. Така образно те стават по-добри. За огромни обекти като Малката основна въобще не е удачно да се работи по този начин. Другата порочна процедура е инженерингът, който също бързо навлезе. Сега ​имаме нещо осъществено, само че нямаме хрумвания. Преди да се разпореди за осъществяване, се знае какъв брой тъкмо ще коства. При инженеринг не е по този начин - не знаят дали плануванаъа сума въобще ще стигне. И нормално постоянно е по-скъпо.

Арх. Димитър Балджиев:

Ще разрушат плочките и ще ги създадат отново



Настилката там е подобаваща за тези условия. Ако има подобен проблем с тежък ескалатор, просто ще се унищожи настилката и след това ще се направи отново. Иначе не е оправдано. Другият вид е да я създадем както на площада пред пощата, където изпод има бетонова поставка. Това е отживялост от времето на социализма, с цел да може от горната страна да минават танковете. Когато се стигне досега там да би трябвало нещо да се ремонтира от подземната инфраструктура, тази бетонова поставка мъчно се унищожава. Тя е двойно скъпа ​- и в този момент, и в бъдеще. Същата технология - чукан трошляк и плочки, се употребява на всички места по света и е доста съответна за такива планове.

Паветата пред " Кремъл " ще устоят 1000 години



До началото на 20. век на Червения площад няма никакви павета. До 1930 година признакът на Москва е затрупан с елементарни гранитни блокчета. След това те са сменени с павета от камък с вулканичен генезис. Това е така наречен габродолорит. Уникалният камък се среща единствено тук-там, където е имало мощни вулканични изригвания. Основните му залежи са в Австралия, Карелия и Крим. Покрит с габродолорит, Чарвеният площад става нещо друго. Всяко паве може да издържи натоварване от 30 тона. Настилката пред Кремъл е изчислена да издържи още 1000 години. Това е причина по Червения площад всяка година да има паради с военна техника, която тежи десетки хиляди тонове. При последния церемониал на успеха през площада минаха 120 единици тежка бронирана техника.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР