Автор: Юрий Барсуков, КоммерсантБулгартрансгаз възнамерява да проведе през декември търг

...
Автор: Юрий Барсуков, КоммерсантБулгартрансгаз възнамерява да проведе през декември търг
Коментари Харесай

Коммерсант: Газпром избра - Турски поток ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия


Автор: Юрий Барсуков, Коммерсант

" Булгартрансгаз " има намерение да организира през декември търг за предстоящ потенциал на газопровода " Турски поток " на входа на българската система от Турция и на изхода за Сърбия. Това оповестява през днешния ден съветското издание Коммерсант, съгласно който пътят на сухопътното трасе на газопровода към този момент е избран и ще минава през нашата страна.

«Газпром» е определил маршрута за доставки на газ по " Турски поток ", който ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия определился с маршрутом поставки газа по «Турецкому потоку», который пройдет через Болгарию, Сербию, Венгрию и Словакию, както и да взе участие в процедурите за нови мощности на мощността в тези страни.

Доставките до България и Сърбия по Турски поток " Газпром " счита да стартира през 2020 година, а в Унгария - през 2021 година, което ще разреши да се откаже пренос през Украйна през 2022 година Всъщност това е маршрутът " Южен поток ", който замразиха в Европейски Съюз през 2014 година под натиска на Съединени американски щати. Сега е мъчно да се открие минус на плана, методът на " Газпром " изцяло подхожда на законодателството на Европейски Съюз. Но това евентуално няма да приключи политическите офанзиви.

От материалите на операторите на газопреносни системи на България, Сърбия, Унгария и Словакия, оповестени през октомври-ноември като част от процедурата за запазване на бъдещите си потенциали (открит сезон), Газпром избра маршрут за доставки до Европа през второто направление на турския поток през тези страни. Газовът ще потече до България и Сърбия от 2020 година до Унгария от 2021 година и в Словакия през втората половина на 2022 година Процедурата е планувана в законодателството на Европейски Съюз (NC CAM) и е нужна за построяването на нови газопроводи. Операторът приканва участниците на пазара да купуват бъдещи мощности, след привършване на аукциона е длъжен да ги построи до избрана дата, а купувачите - да заплащат по-късно посредством цена за транспорт.

Например " Булгартрансгаз " има намерение да организира през декември търг за предстоящ потенциал на газопровода на входа на българската система от Турция и на изхода за Сърбия. Входящият потенциал, който е препоръчан за резервация от 1 януари 2020 година в продължение на 20 години, е 15,8 милиарда кубически метра годишно (което изцяло подхожда на потенциала на една линия от турския поток), производството е 4 милиарда кубически метра, а от 1 януари 2021, тя би трябвало да се усили до 11 милиарда кубически метра.

За доставката на тези размери от Турция през България част от съществуващата инфраструктура ще бъде употребена в противоположен /реверсивен/ режим (виж картата). Станцията Нова провадия ще бъде построена наоколо до компресорната станция Провадия в североизточната част на страната, като от нея ще бъде построен нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 МРа, който ще бъде подсилен от друга станция за компресор " Расово " покрай границата със Сърбия. Газопроводът ще премине границата покрай град Зайчар. Този път съвсем напълно повтаря пътя на българската част на неосъществения " Южен поток. Цената за разширението на системата ще бъде 1,63 милиарда $.

Операторите на Унгария, Словакия и Австрия в края на октомври към този момент организираха търг за запазване на нови мощности от октомври 2022 година за седем години. Той е за резервирана на 4,3 милиарда кубически метра на входа на системата на Словакия от Унгария, което би трябвало да усили опцията за газов поток сред страните до 5 милиарда кубически метра годишно. Резервиран е и потенциал на входа на системата на Австрия от Словакия в размер на 3,8 милиарда кубически метра годишно. Процедурите в границите на търговете към момента не са изцяло приключени, това би трябвало да стане до март 2019 година Според източници на " Комерсант " на пазара " Газпром " ще резервира всички препоръчани мощности. Самият монополист отхвърли да разяснява. През 2017 година тя употребява същата процедура за запазване на потенциала за продължение на газопровода " Северен поток-2 " в Германия, Чехия и Словакия.

По този метод, откакто беше построена офшорната част на газопровода, Газпром ще пусне в употреба и двете посоки от Турски поток още от 2020 година

Втората линия, предопределена за доставки на Балканите, обаче ще бъде заредена единствено отчасти през 2020 година - за доставки до България, Гърция и Сърбия - и ще доближи цялостния си товар през 2022 година Не е напълно ясно по какъв начин тъкмо ще се провеждат доставките до Гърция: допустимо е да става през България, само че това значи обиколка при превозването на газа (виж картата).

Според събеседниците на " Комерсант " на пазара е допустимо " Газпром " да извърши суап с газ от Азербайджан, който ще пристигна в Гърция през 2020 година посредством газопровода " ТАП ".

Такъв строителен график за продължаването на турския поток ще разреши на " Газпром " да откаже пренос през Украйна още през 2022 година - такава прогноза е представена от Комерсант в материал от 30 март 2018 година По този метод компанията ще би трябвало да се спогодят с NJSC " Нафтогаз на Украйна " за опазване на преноса през 2020 и 2021 година, а през 2021 година може да има по-малко от 10 милиарда кубически метра. Но в случай че " Газпром " желае да усили износа за Европа, Украйна ще резервира по-голям размер пренос.

Както Газпром, по този начин и представители на съветските управляващи, отпред с президента Владимир Путин, до момента отхвърлят да кажат тъкмо по какъв начин ще се движи турският поток газ в Европа: в допълнение към описания маршрут беше прегледана и опцията за превозване през Гърция и по-нататък в Южна Италия. Източници на " Комерсант " от пазара означиха, че Кремъл си спомня тъжния опит за анулация на " Южен поток " и заради това желае да отсрочи оповестяването на действителния маршрут за понижаване на риска от външен напън върху директните страни. Говорителят на президента Дмитрий Песков съобщи на 19 ноември, че не изключва въвеждането на " ограничавания " против " Турския поток ", тъй като " Съединените щати толкоз са разпростряли тези ограничения, че никой не е предпазен от напън ".

" Участието в открития сезон значи, че " Газпром " напълно съблюдава условията на Европейски Съюз и разпоредбите на Третия енергиен пакет, защото от тази позиция ще бъде доста мъчно да се открие виновност за продължаването на Турски поток ", счита Мария Белова от " ВИГОН ". Тя е съгласна, че Газпром не желае да се обръща повече внимание на тези планове до края на открития сезон. " По всяка възможност ще последва политически напън, изключително от Съединените щати, където през последните месеци беше препоръчано да се наложат наказания на всички " съветски " тръбопроводи за експорт ", отбелязва анализаторът. Въпреки това, съгласно нея, опциите за " безмълвие " към този момент са изчерпани, като се има поради, че остава единствено една година преди формалното стартиране в употреба на газопровода. Наистина на 19 ноември, след дълъг мъртвило, Украйна видя плана и излезе с остра рецензия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР