Автор: Явор Дачков, в. ФилтърДилемата на Промяната и Демократична България

...
Автор: Явор Дачков, в. ФилтърДилемата на Промяната и Демократична България
Коментари Харесай

Промяната и Демократична България да не се правят на булката беглец

Автор: Явор Дачков, в. " Филтър "

Дилемата на " Промяната " и " Демократична България " да поддържат общо ръководство с ГЕРБ (независимо под каква форма) доста ми припомня за фамозната мисъл на Киркегор: „ Ожени се и ще съжаляваш; не се дами – отново ще съжаляваш; без значение дали се ожениш или не, все ще съжаляваш ".  " Промяната " на Кирил и Асен се оказа най-голямата политическа бутафория на прехода.

В лидерската среща сред ГЕРБ и “Промяната ” имаше единствено един водач - Бойко Борисов. Кирил Петков и Асен Василев, които в негово неявяване показват самонадеяност и всичкознаене, се държаха като герои от “Войната на таралежите ”, само че без да са симпатични като тях. Езикът на тялото и интонациите в гласа демонстрираха

цялостната им капитулация пред Борисов.

Изглежда, че това не е първата среща сред тях, тъй като Борисов се държеше като овладял обстановката, още преди да е влезнал в залата за преговори и си позволяваше да се държи покровителствено и бащински, без обаче да прекалява (а той има тази слабост), което демонстрира вътрешно успокоение. Той ги е видял персонално и ги е решил, такова беше моето усещане. За хора, които са го арестували, се държа без сянка от злопаметност или празненство, което демонстрира, че към този момент ги е победил.

Уверено и умело се държаха и Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

Дончев даже направи комичен Асен Василев

с неговите измислици за грешката в бюджета и Плана за възобновяване даже без да го обиди или да се държи нападателно.

Христо Иванов безмълвно гледаше от самото начало Бойко Борисов в очите и му кимаше одобрително, а Атанас Атанасов съвсем изчезна от равнището на масата до края на срещата. С това зрелище, проведено изкусно от Борисов, който разгласи, че срещата ще е без медии, а след това ги остави до края, по този начин наречената “Промяна ” завърши. Нейният път от тук е единствено надолу, а политическият въпрос пред Кирил и Асен е единствено по какъв начин да създадат загубата по-приемлива в персонален проект.

Въпросът пред Христо Иванов е по какъв начин да се откачи от тях без вреди,

а розовите изгледи за локалните избори пред градската десница към този момент не наподобяват толкоз розови. Разбира се, те не престават да имат своите шансове, само че с всеки минал ден те понижават, без значение от решението за държавно управление, което ще вземат.

Дилемата на " Промяната " и " Демократична България " да поддържат общо ръководство с ГЕРБ (независимо под каква форма) доста ми припомня за фамозната мисъл на Киркегор:

„ Ожени се и ще съжаляваш; не се дами – отново ще съжаляваш; без значение дали се ожениш или не, все ще съжаляваш. "

Кирил и Асен сами се докараха до това състояние.

Ако се вземат с Борисов, ще изгубят забележителен електорален запас за локалните избори през есента. Ако не го създадат и България отиде на нови избори през юли, отново ще изгубят, тъй като сигурно ще се показват по-зле от сега и ще са принудени да създадат същия избор, само че от надалеч по-неизгодни позиции. Особено, в случай че " Възраждане " стане втора политическа мощ. Трендът на " Промяната " е надолу и няма никакви изгледи това да се промени в идващите месеци. Кирил Петков и Асен Василев разочароват от ден на ден хора с всяко свое медийно присъединяване, само че наподобява не го схващат, тъй като не слизат от екран.

Поредицата от неточности стартира още в деня след изборите,

когато двамата обявиха изрично, че Политическа партия няма под никаква форма да взе участие в общо ръководство с ГЕРБ. Обстоятелствата и американското посолство обаче ги принудиха да трансформират твърдата си позиция и единствено две седмици по-късно да седнат на масата за договаряния с партията на Борисов и даже да дадат обща конференция, с цел да разгласят, че са постигнали единодушие по американския дневен ред за българското законодателство. Първа точка от него е промяната на основния прокурор, а измежду значимите тематики са Законът за домашно принуждение, който овластява неправителствените организации, което отваря вратата към прокарването на Истанбулската спогодба, оповестена от българският съд за противоконституционна.

Ден по-късно ПП-ДБ гласоподаваха Росен Желязков от ГЕРБ да оглави Народното събрание, откакто също толкоз изрично отказваха да го поддържат в това и предишното Народно заседание.

ПП-ДБ и ГЕРБ дори обрисуваха най-малък тримесечен живот на настоящия парламент, с цел да могат да одобряват амбициозната си законодателна стратегия. Логични са въпросите какво ги накара да трансформират позициите си и за какво трябваше да изгубим една година в безсмислена политическа борба, резултатът от която е и килото сол за Кирил и Асен. Не стига това, ами откакто стана ясно, че са пристанали на ГЕРБ, а годежът бе публично разгласен от Лена Бориславова и Десислава Атанасова, в последните дни

страната на булката отново стартира да слага условия.

Можело да се мисли за държавно управление, само че не с първия мандат на ГЕРБ, а с втория на " Промяната " и Демократична България и в случай че може то да си е тяхно, а спечелилите от ГЕРБ просто да го гласоподават в Народното събрание....

Това е детско, аматьорско и изцяло безконтролно държание. Особено на фона на три изгубени години в чегъртане на Борисов и продънен бюджет с недостиг от близо 7 % -  резултат от некадърното, некадърно и популистко ръководство на Асен Василев, Кирил Петков и Корнелия Нинова.

От ПП-ДБ би трябвало да схванат, че непоследователността им от последните седмици е убийствена за тях, без значение какво ще решат за кабинет. Когато си изправен пред два неприятни избора, най-приемливата тактика е да избереш единия и да го следваш до край.

След като оповестиха годежа с ГЕРБ, най-логично е да има и женитба,

а не да се вършат на булката дезертьор в последния час. И освен това да влязат с 200 в този брак по насила. Като втора, съвсем равна по брой на депутати, парламентарна група с всички политически позиции, които се поставят в едно равностойно партньорство. Другото е нелепост и губене на време. Ако е останал и малко разум в главите на тези хора, те би трябвало да одобряват офертата на Борисов за публична политическа коалиция с първия мандат и да вземат каквото могат от нея. И да се примирят с обстоятелството, че Бойко Борисов явно ги превъзхожда в политическо отношение. Последните му обществени изяви са учебник по политика. Той от ден на ден ги натиска в ъгъла, а работата от ден на ден замязва на подиуми на домашно принуждение и то преди официализирането на брака.

Независимо по какъв начин ще завърши този турски сериал, едно е несъмнено - България изгуби скъпо време поради мегаломанията и инфантилността на Кирил Петков и Асен Василев, чиято " Промяна " се оказа най-голямата политическа бутафория на прехода.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР