Автор Полина Паунова, Свободна Европа, снимка БулфотоВ България протича журналистически

...
Автор Полина Паунова, Свободна Европа, снимка БулфотоВ България протича журналистически
Коментари Харесай

Свободна Европа: Контрол над онлайн медиите заради евродиректива? Краткият отговор е не

Автор Полина Паунова, " Свободна Европа ", фотография Булфото

В България протича журналистически линч над политици, а медиите са безотговорни. Такива констатации направиха в сряда народните представители от ГЕРБ по време на приемането на годишния доклад на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Председателят на отрасловата комисия в Народното събрание Вежди Рашидов от ГЕРБ разгласи, че чака оферти от съвета за законови промени, защото нормативната база не е променяна 20 години.

Колегата му Тома Биков добави, че към този момент не се чуват мнения, че България е на 111-о място по независимост на словото съгласно " Репортери без граници ". " Беше ми доста забавно какво щях да чуя отляво в този миг, в този подтекст, когато всички български медии са ангажирани с инспекции и следствия, а от време на време и с линч на политици ", съобщи депутатът от ГЕРБ.

По думите му медиите подлагали на линч единствено политици, само че не и други обществени фигури. Макар и да не посочи за какъв подтекст става въпрос, Биков даде да се разбере, че приказва за тръгналия от журналистически следствия скандал с купените на цени под пазарните жилища на ръководещите.

България би трябвало да транспонира до септември 2020 година условията на европейска инструкция, съгласно която всеки един новинарски уебсайт, който има аудио и образна информация, предстои на регулация. Става въпрос за регулация на наличието на аудио- и видеоматериалите, а не на изявленията, изясни Бетина Жотева от Съвет за електронни медии. От думите й пред депутатите се разбра, че към Министерството на културата е образувана работна група, която да напише законови ремонти.

„ Нужен е действителен надзор “

На този декор незабавно започнаха публични и неофициални мнения за потребността от нов медиен закон – тематика, която постоянно се дискутира към докладите на Съвет за електронни медии, какъвто бе и този случай.

Вежди Рашидов незабавно заприказва какво би трябвало да подсигуряват измененията. Според неговото схващане би трябвало новите законови текстове да доведат до „ действителен надзор ", с който, от една страна, да се подсигурява същинска независимост на словото, а от друга - " да се управлява до каква степен може да стига тази независимост ", защото от време на време ставало въпрос за човешки ориси.

От ГЕРБ импровизирано разясниха, че е извънредно време интернет уеб страниците да дават отговор на стандарти и в случай че методът да бъде реализиран „ надзор “ се дава от транспонирането на евродирективата, то това би трябвало да бъде употребявано.

От партията обясниха, че ще изчакат да видят предложенията на работната група и ще мислят дали е нужнен напълно нов закон за медиите или всичко „ може да се реши с ремонти в Закон за радиото и телевизията “.

За какво става дума?

Всъщност работната група към Министерството на културата е основана за единствено да въведе директивата.

Самият европейски документ въобще не се занимава с това, което твърди ръководителят на медийната комисия в Народното събрание, или най-малкото не си слага за цел, както споделя Рашидов, да „ управлява до каква степен може да стига медийната независимост “.

В огромната си част документът е ориентиран към видео платформите в интернет. В дребна част от него се приказва за видео и аудио материали в оналйн медии. Попадането в обсега обаче е строго несъмнено.

Става дума за „ аудиовизуално наличие и форма, които могат да бъдат обособени от главната активност на доставчика на услугата, като да вземем за пример независими елементи от онлайн вестници, включващи аудиовизуални излъчвания или генерирани от консуматори видеоклипове, когато тези елементи могат да се смятат за обособими от тяхната съществена активност “.

Всъщност по темата вече има процедура на Съда на Европейския съюз. От нея излиза наяве, че директивата визира единствено видео архивите в интернет.

„ Ако някоя партия желае да написа медиен закон, с цел да управлява онлайн изданията и прочие, просто не може да употребява директивата за това, а ще би трябвало да аргументира сама сходни хрумвания “, разясниха пред Свободна Европа адвокати.

Според тях текстовете в европейския правилник изрично не могат да се считат за прокарващи каквато и да е било форма на надзор върху медийното наличие онлайн.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР