Автомобилните газови сервизи са залети от поръчки, а изчакването за

...
Автомобилните газови сервизи са залети от поръчки, а изчакването за
Коментари Харесай

Криза: 2 месеца чакане да обърнеш колата на газ

Автомобилните газови сервизи са залети от поръчки, а изчакването за час за монтаж тук-там е до два месеца, откри „ Телеграф “.

Причината за напора е големият интерес към пропан-бутановите уредби за леки коли. „ В момента записваме часове за 29 септември “, „ Да ви предупредя обаче, че даваме часове за след месец и половина “, „ Два месеца очакване имаме, да знаете “, отговаряха на запитванията на „ Телеграф “ от редица авторитетни автогаз сервизи в София през вчерашния ден.

Горивото, познато още като автогаз, пропан или публично полутечен нефтен газ (ВНГ), е минимум поскъпналото у нас на годишна база – едвам 5% нарастване на цената. В момента междинната цена на пропан-бутана у нас е около1,24 лева при 1.17 година по-рано. Причина за това е намаляването на ставката на Данък добавена стойност за това гориво на 9% с актуализацията на бюджет 2022. В същото време всеобщият бензин А-95 скочи с 42% по отношение на лятото на 2021 година Скокът при дизела е 48% за същия интервал. Рекордът по повишаване при горивата пък за този интервал означи метанът (природен газ, автометан) – 215%. Повечето бензиностанции и метан станции у нас оферират отстъпката от 25 ст. на литър/кг за всички горива. С нея пропан-бутанът идва на последна цена от 0.99 лева

Най-голям напор за преработка към пропан-бутан идва от страна на таксиметровия отрасъл. Това е по този начин, тъй като поради огромния пробег уредбата е доста рентабилна за водачите на таксита. Същевременно обаче доста водачи на таксита биват разочаровани да схванат, че конверсията при тях е механически невъзможна. Причината е, че в столицата и други огромни градове такситата от няколко години насам са всеобщо с метан като фабрично гориво. Някои от тези коли могат да бъдат обърнати на пропан-бутан, само че има и такива, които не могат. Дизеловите коли също не могат да употребяват пропан-бутан. Цената на пропан-бутановите уредби варира от 1500 до 2500 лева Най-евтино е за колите, създадени преди 2006 година, а най-скъпо за тези след 2012 година Цената варира и съгласно броя цилиндри на мотора.

„ Телеграф “ пресметна, че поради разликата в цените при актуалните равнища инвестицията от 2000 лева за уредба се възстановява след 15 384 изминати километра.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР