Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Мейвън, която работи в орбита

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Мейвън, която работи в орбита
Коментари Харесай

Мейвън откри полярни сияния на Марс!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Мейвън ”, която работи в орбита към Марс напълно неотдавна – от края на септември 2014 година, към този момент е направила първите си значими открития! Тя е открила съществуването на два незнайни до този миг феномена за Червената планета: височинен прахов облак и полярно зарево.

До този миг учените не допускаха, че прахуляк може да съществува в атмосферата на височина сред 150 и 300 километра. Но очевидно това е реалност. Не е ясно какъв е произходът на този прахуляк, само че в случай че е атмосферен, това значи, че има някакъв развой в марсианската атмосфера, който към момента не познаваме.

А какво да кажем за полярните сияния? Те са били следени от “Мейвън ” в продължение на пет следващи дни  – малко преди Рождество Христово в края на 2014. Сиянието е било следено в ултравиолетовата област над северното полукълбо на Марс.

Това, което изненадва учените, е че сиянията били следени надълбоко в атмосферата – по-дълбоко, в сравнение с Земята. Това значи, че електроните, които са ги породили, били извънредно енергетични.

За разлика от Земята, Марс няма световно магнитно поле и слънчевите частички се удрят непосредствено в атмосферата. Това изяснява за какво на Марс има такива ниски полярни сияния.

Инфо: НАСА

Credit: Univ. of Colorado

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР