Автентичен дневник или гениален фалшификат? Разбулени тайни за похот, нещастен

...
Автентичен дневник или гениален фалшификат? Разбулени тайни за похот, нещастен
Коментари Харесай

Тайните записки на Пушкин

Автентичен дневник или талантлив фалшификат? Разбулени секрети за сласт, трагичен брак, прелъстени женски сърца и игра със ориста. " Тайните мемоари на А.С.Пушкин 1836-1837 " (ИК Кибеа), се снабдяват със скандална популярност още с появяването си на бял свят. През 1986 година съветският бежанец и публицист Михаил Армалински, разгласява в Минеаполис, Съединени американски щати въпросните мистериозно попаднали в него мемоари. Спорове за истинността на Пушкиновото перо се водят в университетските среди и до през днешния ден, като мнозина литературни престижи застават зад тази достоверност.

 pushkin2

" Искате ли да бъда напълно прям? Може би съм елегантен и вежлив в писанията си, само че сърцето ми е най-вулгарно и пристрастеностите ми са чисто филистерски ", написа Пушкин през 1828 година Ето част от противоречивите мисли на поета, оповестени в " Тайните мемоари ".

 pushkin1

" Нетърпението е най-голямата ми неволя. Щом желанието ми към някоя жена се разпали, желая я на мига. Не мога да се държа обичайно и, популярност Богу, на множеството дами това им харесва. Способен съм да лаская единствено тези, към които съм безучастен. "

" Няма по-голямо благополучие за мъжа от това, да има идеално красива жена и да я получи девствена. Когато потъвах в моята новородена жена, когато я прегръщах, чувствайки горещия й мирис до ухото си и леките й придвижвания, едвам забележими поради неизживяното й възприятие за позор от отдаването, аз изпитвах положение на празненство, което би могъл да изпита единствено Бог в акт на сътворяване. "

" Щом за влюбените времето стопира, тогава да бъдеш влюбен, е единственият метод да задържиш гибелния ход на времето. Но защото е невероятно да си непрекъснато влюбен в една жена, аз се влюбвам в разнообразни дами. "

" Има два типа благополучие – когато отиваш при жена, цялостен с нетърпеливо предчувстване, и когато се връщаш освободен от дамата и желанието си. "

" Ако не знаеш мислите на жена си, може да се увенчаеш с рога, а това ми е непоносимо и отвратително. Доста съм употребявал незнанието на съпрузите, любувал съм се на преди малко поникналите им рога, които никой с изключение на мен не виждаше. "

" Силата на светските хубавици се таи в създаваната от тях заблуда за божественост, по тази причина е толкоз сладострастно да я разпръснеш безогледно. О, велико, приятно познание! "

" Заблуждавах се, че ще мога да извая от Н. какво си желая. Талантът не може да се научи, би трябвало да се родиш с него. Н. няма гений за обич, а за кокетство. Това, което аз назовавам изисканост, тя назовава разврат. "

" Гордеех се със славата си на ухажор не по-малко, в сравнение с със славата си на стихотворец, само че в фамилията за мен нямаше поле за изява. "

" Бракът в действителност е свят, тъй като похотта последователно изчезва, връзките стават другарски, равнодушни, а постоянно и враждебни. Голото тяло престава да е греховно, защото не провокира сексапил. "

" Изневярата ме води при порока, по тази причина всичко – и най-честната ми постъпка – се трансформира в непочтеност. Пътят на порока е път към пропастта.

" Престорената доверчивост допуска мръсно въображение. Невинното момиче няма да се бори с влечението си, тъй като не знае, нито си показва до какво може да я докара. Ако опитната жена, която познава силата на своята и на мъжката сласт, се прави на недостъпна, това идва от ясното схващане за идните усложнения. "

" Напоследък Н. ме докарва до бяс – тя е повода за непоносимия ми живот. Омъжи се за мен, не от обич, не от сласт, а с цел да се отърве от шамарите на майка си. Ако ме обичаше, може би нямаше да се повличам по курви. Красивата й глупава мутра от време на време ми е толкоз омразна, че не знам кого по-напред да убия – нея или Дантес. "

" Когато се женим, кълнем се да бъдем правилни. Как можех да се заклевам във безконечна честност, в случай че не знаех какво е да бъда и седмица правилен? Обичаите употребяват нашето неведение, с цел да изтръгнат обети, за които по-късно можем единствено да съжаляваме. "

" Жените се подчиняват на властта на желанието, парите и силата. Повечето дами постепенно и неенергично демонстрират желанията си, по тази причина Бог е дал на мъжете мощ и пари. С пари и мощ ще получиш всяка жена, само че от теб зависи да възбудиш желанието й, а възбудиш ли го един път, към този момент няма да имаш потребност нито от пари, нито от мощ. "

" За да имаш пари, би трябвало да ги обичаш, а аз изпитвам единствено почитание към властта им. Те усещат това и ме отбягват. Аз обичам дамите, по тази причина те споделят възприятията ми. Обичам поезията и Музата ме обожава. "

" Съзнавам грешките си, само че не ги коригирам. Това единствено потвърждава, че можем да съзираме ориста си, само че не можем да я променим. В осъзнаването на грешките разпознаваме пръста на ориста, а невъзможността да ги изправим демонстрира какъв брой мощна е властта й. "

" Моята жаркост, неспокойствие и боязън ме убеждават, че още съм жив. "

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР