Автар Сайни имаше ключова роля в разработката на процесора Intel

...
Автар Сайни имаше ключова роля в разработката на процесора Intel
Коментари Харесай

„Бащата” на Intel Pentium загина трагично


Автар Сайни имаше основна роля в създаването на процесора Intel Pentium
(снимка: Gokul V SubramaniamGokul V Subramaniam / LinkedIn)

Светът загуби емблематична фигура от ИТ промишлеността. Почина някогашният началник на Intel в Индия и един от водачите в създаването на именитите процесори Intel Pentium – Автар Сайни. Той взе участие в основаването на процесорите 80386 и 80486, а също и в първата фаза на прехода на Intel от 32-битова към 64-битова микропроцесорна архитектура.

Автар Сингх Сайни почина трагично при пътен случай, заяви Hindustan Times. Настоящият президент на Intel Индия и вицепрезидент на подразделението за потребителски калкулации на компанията, Гокул Субраманиам, акцентира заслугите на Сайни и означи, че в паметта на хората той ще остане „ плодотворен откривател, извънреден водач и добър наставник ”.

Сайни посвети 22 години от живота си на работа в Intel. Освен че е бил началник на офиса на американска корпорация в Индия и неин шеф в Южна Азия, по време на кариерата си Сайни взе участие в създаването на редица модели процесори за лични компютри и сървъри, постоянно с водеща роля.

Според обява на Tom’s Hardware, Сайни персонално има седем патента за изобретения в региона на микропроцесорите. Освен това на Сайни се приписва забележителна роля в разгръщането на центъра за научноизследователска и развойна активност на Intel.

Инцидентът

Сутринта, в 5:50 локално време, 68-годишният Сайни, в компанията на непознати, кара колело по Палм Бийч Роуд в Нерул, първокласен регион на Нави Мумбай (Махаращра, Индия). Скоро компанията е застигна от такси, движещо се с превишена скорост. Противно на упованията на групата, колата не изпреварва колоездачите. Вместо това връхлита откъм гърба велосипедиста, който не чака сходно развиване на събитията, и го влачи на предния похлупак няколко десетки метра.

Придружаващите Сайни го разкрили жив и в схващане и бързо откарали потърпевшия в най-близката болница. Усилията на лекарите не дават резултат и мъжът скоро умрял от пострадванията си, които не могли да бъдат предотвратени от велосипедната каска и други детайли от оборудването – съгласно приятелите му, Сайни постоянно ги слагал преди да тръгне.

Хрониката на по-нататъшните събития се разграничава в разнообразни индийски медии. Според Mint, водачът на колата е избягал от мястото на случая, като е взел със себе си останките от велосипеда, затънал под дъното на каросерията. Твърди се, че полицията към момента не е съумяла да задържи хипотетичния провинен за случая и против него е формирано наказателно дело по три члена от Наказателния кодекс.

Hindustan Times, базирайки се на очевидци на случая, оповестява, че водачът на таксито спрял и бил арестуван от минувачи до идването на полицията, която по-късно го арестувала.

Ролята на Сайни в Intel

Сайни получава бакалавърска степен по електротехника от Victoria Jubilee Institute of Technology (Мумбай, Индия) и приключва Университета на Минесота (САЩ) с магистърска степен по електроинженерство. Той се причислява към Intel през 1982 година и в началото служи като общоприет управител на отдела за микропроцесори на корпорацията в Санта Клара, Калифорния, Съединени американски щати.
още по темата
По-конкретно, Сайни е един от двамата основни водачи в създаването на именитата линия процесори Intel Pentium. Чиповете Pentium, построени върху архитектурата x86, замениха не по-малко именития Intel 80486 през 1993 година и до 2008 година останаха главната марка процесори за лични компютри в света. Между другото, Сайни също има пръст в създаването на Intel 80386 и 80486.

Впоследствие, до 2023 година, под марката Pentium се продаваха бюджетните модели CPU на Intel, до момента в който водещи бяха Core процесорите. През есента на 2022 година Intel разгласи, че линиите Celeron и Pentium ще бъдат обединени под общата марка Intel Processor. Семейството Intel Core също е ребрандирано.

Сайни взе участие и в първата фаза на прехода на Intel към 64-битова процесорна архитектура. До 2001 година с напъните на инженерите на Intel и HP беше основана архитектурата IA-64, на която стъпиха първите процесори Itanium. Опитът с Itanium като цяло не беше доста сполучлив за Intel и през февруари 2019 година компанията разгласи, че ще спре да доставя процесори IA-64 през 2021 година

През ноември 2023 година поддръжката на Itanium беше дефинитивно и окончателно отстранена от Linux. Технологията беше оповестена за „ мъртва ” от разработчиците на ядрото, две години преди този момент решение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР