Австрийското правителство представи днес на пресконференция, предавана по телевизията, законопроекта

...
Австрийското правителство представи днес на пресконференция, предавана по телевизията, законопроекта
Коментари Харесай

Австрийското правителство представи законопроекта за задължителна ваксинация

Австрийското държавно управление показа през днешния ден на конференция, излъчена по малкия екран, законопроекта за наложителна имунизация против КОВИД, който ще влезе в действие от 1 февруари, заяви Българска телеграфна агенция.

Федералният канцлер Карл Нехамер обоснова решението на държавното управление с нуждата от решителни дейности за превъзмогване на пандемията, с поддръжката за мярката от преобладаващата част от популацията и желанието да се обезпечи още веднъж свободата на придвижване и деяние на хората, предпазени от имунизациите. Задължителното имунизиране се вкарва, с цел да бъде предпазено здравето на цялото общество, добави Нехамер.

След встъпителната фаза с начало 1 февруари, през която на популацията ще бъде дадена опция да се имунизира, от 15 март март ще стартират инспекциите и за неимунизираните се плануват санкции - високи санкции. Във втората фаза неимунизираните ще получат напомнящо писмо, че е належащо да си слагат ваксина. Третата фаза включва писмо с избран час за имунизиране и в случай че той не бъде спазен, ще се постановат плануваните от закона санкции. Нехамер изрази вяра, че е допустимо въобще да не се стигне до третата фаза, в случай че към момента неимунизираните се защитят от пандемията с ваксина, като по този метод защитят и цялото общество.

Министърът на опазването на здравето Волфганг Мюкщайн обърна внимание на защитното деяние на имунизацията и убеждението, че е належащо да се прояви взаимност в името на общото бъдеще. По думите на специалисти Омикрон не е последният вид, чака се появяването на нови разновидности, само че имунизацията е сигурен щит против тежките форми на болестта. Сега е належащо да се слагат основите за една по-безгрижна есен на 2022 година, акцентира Нехамер.

Ваксинирането против Ковид е наложителна за всички лица над 18 годишна възраст. Изключение прави за бременните, хората с противопоказани болести и преболедувалите в интервала до 180 дни след превозване на КОВИД-19. Във втората фаза ще се вършат контроли от полицейски чиновници. На неимунизираните ще се постановат санкции до 600 евро. В третата фаза контролът ще се реализира и посредством електронен имунизационен указател.

Задължителното имунизиране е " ултима рацио " - последното средство, централната мярка в битката с пандемията, акцентира министърката по въпросите на конституцията Каролине Ендщадлер. Тя акцентира, че проектозаконът е уравновесен, направени са голям брой ремонти от страна на специалистите. Министърката посочи, че наложителната имунизация не нарушава главните човешки права, тя е дейно средство за запазване на обществото, защищава от тежките форми на болестта.

Законът планува най-много четири санкции на неимунизираните лица годишно - по една на тримесечие. Ако санкционираното лице подаде тъжба в съда, санкцията може да бъде увеличена до 3600 евро. Не са планувани санкции с отнемане от независимост. Някои разпореждания на закона могат да бъдат анулирани, в случай че налице са съответни предпоставки, да вземем за пример в случай че идващият вид е по-лек от Омикрон, в случай че пандемията отзвучи или в случай че мненията на специалистите са, че законът към този момент е изгубил значение.

Още в понеделник законопроектът ще бъде прегледан от парламентарната комисия по опазване на здравето, а в четвъртък се планува да бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание. За приемане на закона е задоволително нормално болшинство, за което с нужните гласове разполагат ръководещите Австрийска национална партия и Партията на зелените както в Националния съвет - долната камара, по този начин и във Федералния съвет - горната камара на Народното събрание.

Усилията на държавното управление са да получат още по-широка поддръжка, като притегли на своя страна Австрийската социалдемократическа партия и партията НЕОС. Австрийската партия на свободата се разгласи против проектозакона за наложителна имунизация.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР