Австрийският канцлер Карл Нехамер е непреклонен по отношение на членството

...
Австрийският канцлер Карл Нехамер е непреклонен по отношение на членството
Коментари Харесай

След като ни отряза с румънците за Шенген, Австрия обмисля мерки и за границата си с Италия

Австрийският канцлер Карл Нехамер е неотстъпчив във връзка с участието на Румъния и България в Шенген. Той е декларирал в изявление за Kleine Zeitung, че моментът не е подобаващ за разширение на Шенгенското пространство за свободно придвижване, съобщи.Нехамер е защитил позицията си против Румъния и България и даже обмисля ексклузивен надзор на границата с Италия, поради обстановката на остров Лампедуза, който е високомерен от хиляди мигранти. " Разширяването може да се реализира единствено когато отбраната на външните граници работи. Сега не е подобаващият миг ", е декларирал той пред Kleine Zeitung.

Запитан какви са стъпките при положение на правосъдни дейности против Австрия, евродепутатът от румънската Социалдемократическа партия (СДП) Виктор Негреску е коментирал пред Digi24, че такива дейности ще последва едвам откакто бъдат изчерпани всички политически и дипломатически пътища. " Ако европейските институции са на наша страна, делото ще бъде ускорено, то ще се преглежда като предпочитано, ще отнеме по-малко от две години ", е допълнил евродепутатът.Наскоро Румъния заплаши да подаде иск против Австрия за това, че затваря шенгенската врата за страната. Всяка година закъснение, по оценка на чиновници в Букурещ, се показва в загуби от към два % от брутния вътрешен артикул.

" Австрийският канцлер няма никакъв юридически мотив да се опълчи на присъединението на Румъния към Шенген. Мисля, че Румъния може да помогне за решаването на проблемите с миграцията ", е допълнил Негреску. " Трябва да изчерпим всички други други възможности и в случай че Австрия се опълчи, дейностите, оповестени от министър-председателя Марсел Чолаку, могат да бъдат осъществени. Надяваме се, че Европейската комисия и Европейският парламент също ще се причислят към нас в сходен метод, тъй като това би ускорило процеса ", декларира той.Негреску е припомнил, че Румъния към този момент е сезирала Съда на Европейски Съюз по други въпроси, като да вземем за пример правата на румънските жители в Австрия на надбавки за деца дело, което е извоювано. " Следващата седмица ще показва отчет в Европейския парламент, в който ще желаяме от страните, които ползват несъгласие, да го обосноват юридически ", е допълнил Негреску. " Нуждаем се от ново разискване в Съвета, ново гласоподаване, в случай че имаме несъгласие, можем да се обърнем към Съда на Европейски Съюз, Румъния изпраща искане, тя има няколко дни, с цел да излезе със мнение, по-късно всяка страна показва своята позиция. Ако европейските институции са с нас, делото ще се форсира, ще се преглежда като предпочитано, ще е за по-малко от две години. Това би означавало, че в края на 2024 година или началото на 2025 година ще имаме решение, изискващо от Съвета да разисква с квалифицирано болшинство, а не с единогласие, или да разгласи ветото за невалидно, защото то опонира на европейските правила ", е обяснил Негреску.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР