Австралийско Келпи е красиво куче, което освен с красивия си

...
Австралийско Келпи е красиво куче, което освен с красивия си
Коментари Харесай

Австралийско Келпи

Австралийско Келпи е красиво куче, което с изключение на с красивия си външен тип е добило известност като домакински любим и поради високия си разсъдък и лоялността си. Австралийско Келпи е куче, което е уместно за фамилии с деца.

История на Австралийско Келпи

Смята се, че Австралийско Келпи е порода, получена от кръстосването на дивото австралийско куче динго с бордър коли. Породата за първи път се загатва в писмен документ през 1870 година. Името на породата идва от думата келпи, която Робърт Луис Стивънсън, създател на " Островът на съкровищата ", употребява като дума за необикновен тип вода в един от романите си.

Днес в Австралия има над 100 000 кучета от породата Австралийско Келпи, защото тя е извънредно известна. След като е утвърден стандартът на Австралийско Келпи, кучетата от тази порода стартират да вземат участие интензивно в изложения и надпревари по аджилити и смирение.

Стандарт на Австралийско Келпи

Мъжките представители на породата Австралийско Келпи доближават до 51 сантиметра височина и са тежки до 14 кг, женските стават високи до 48 сантиметра и тежат до 11 кг. Главата на Австралийско Келпи е с кръгла форма, муцуната е заострена. Скулите са заоблени. Цветът на носа е в естетика с оцветяването на козината на кучето. Муцуната на Австралийско Келпи леко наподобява на лисича. Очите са с бадемовидна форма и са кафяви на цвят. Кучетата, които са със сиво-синкава четина, имат по-светли очи - златисто жълти или сини. Ушите на Австралийско Келпи са изправени, с триъгълна форма и заострени краища.

Вътрешната част на ушите е покрита с четина. Зъбите на кучето са едри, челюстите на мощни. Шията е мощна и мускулеста, крайниците са издължени и с развита мускулатура, гръдният панер е развъртян добре, коремът е спретнат. Лапите са кръгли, с дебели възглавнички.

Опашката на Австралийско Келпи е дълга, в умерено положение кучето я носи отпусната надолу, във възбудено положение я подвига нагоре и я завива, без да я издига над гърба. Козината на Австралийско Келпи е къса и водоустойчива, на пипане е груба. Козината е оцветена в черно, рижаво, черно с кафеникаво, пясъчно, шоколадово, сиво-синкав.

 Куче Австралийско Келпи

Грижи за Австралийско Келпи

Австралийско Келпи се усеща най-добре, в случай че живее във плантация или в двор със селскостопански животни. То може да бъде отглеждано и в къща с двор и ще е щастливо, че може да тича по през целия ден, само че би трябвало да му се измислят разнообразни задания.

При развъждане Австралийското Келпи има потребност непрекъснато да е заето с нещо, мързелът е безусловно чужд на кучетата от тази порода. Това интензивно куче безусловно не може да седи на едно място, то има потребност да се усеща потребно. Бездействието и скуката са равносилни на присъда за това куче. На открит терен Австралийско Келпи може с лекост да се оправи с няколко стотин домашни овце.

Австралийското Келпи може да бъде отглеждано и в апартамент, само че би трябвало да му се обезпечат чести дълги разходки, с цел да е в съвършена кондиция. Козината на Австралийско Келпи би трябвало да се сресва един-два пъти в седмицата. Ушите и очите на Австралийско Келпи имат потребност от постоянно регулиране за развиване на инфекции.

Обучение на Австралийско Келпи

Австралийско Келпи е доста мъдро и доброжелателно куче и с лекост схваща какво желае стопанинът му от него. В родината си Австралийско Келпи се научава да оказва помощ в грижите за стадо овце още от двумесечна възраст, съпроводено от по-възрастно куче.

Хранене на Австралийско Келпи

Австралийско Келпи има потребност от качествена храна за кучета - без значение дали хапва консерви за кучета и гранулирани храни или натурални артикули. Ако решите да храните Австралийско Келпи с натурални артикули, обогатявайте по опция менюто му с витамини и минерали.

 Порода Австралийско Келпи

Австралийско Келпи има потребност от протеини, които може да си набави посредством месо, само че никога то не би трябвало да е овнешко или свинско. Сред неразрешените за Австралийско Келпи артикули са бобови култури, прясно мляко, сурова риба, пушена риба, сурови яйца, пържени и мазни храни, пикантни и сладки храни, тестени произведения, зеле, банани, ананас, грозде, тръбни кокали, прекомерно студена и прекомерно гореща храна.

Заболявания на Австралийско Келпи

Не са известни генетично обусловени болести на Австралийско Келпи. Кучетата от тази порода може да страдат от инфекции на ушите или очите, както и от стомашни проблеми, които в множеството случаи се овладяват единствено с смяна на режима на хранене.

Любопитни обстоятелства за Австралийско Келпи

Австралийско Келпи е запазило някои от навиците на дивото куче динго, чиито гени носи. Когато се грижи за стадо, Австралийско Келпи събира животните, като се доближава към тях с тяло и глава, които са смъкнати по този начин, че то съвсем пълзи, като че ли желае да нападна жертва.

Когато би трябвало да събере овцете вкупом, Австралийско Келпи не обикаля животните, а скача върху гърбовете им. Така това мъдро куче не губи време и може елементарно да стигне от единия завършек на стадото до другия. Ако някоя от овцете се отдели от стадото и се изгуби, кучето от породата Австралийско Келпи ще я открие и ще чака стопанина си да ги откри и двамата.

Интересен факт е, че с цел да подчинят овцете и да ги накарат да тръгнат в мечтаната от тях посока, кучетата от породата Австралийско Келпи рядко лаят. Те застават против овцата и я гледат втренчено, до момента в който тя не стане изцяло покорна. Австралийско Келпи може да тича километри, без да се измори. Това издръжливо куче може да изкара дълго време без храна и вода.

Австралийско Келпи се счита за национална горделивост в родината си и не повече от 10 % от новородените кученца напущат всяка година страната, с цел да отпътува при новите си стопани. Цената на кучетата от тази порода е много висока. По темперамент Австралийско Келпи е доста чинно куче и в родината си е желана порода за лидер на незрящи хора. Кучетата от тази порода работят като помощници на планински спасители.

Недостатъци на Австралийско Келпи

Австралийско Келпи обича да гони всичко, което се движи. Затова в случай че се разхожда без мотив, е допустимо Австралийско Келпи да се изгуби, в случай че подгони някоя котка или друга дребна животинка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР