Австралия ще закупи пет американски ядрени подводници, след което ще

...
Австралия ще закупи пет американски ядрени подводници, след което ще
Коментари Харесай

Австралия купува 5 ядрени подводници от САЩ

Австралия ще закупи пет американски нуклеарни подводници, след което ще създаде нов модел с американска и английска технология в границите на упорит проект за увеличение на западните сили в Азиатско-тихоокеанския район в лицето на възходящата мощ на Китай, съобщи Агенция Франс Прес.
Съобщението бе направено на събитие във военноморската база в Сан Диего, Калифорния, където президентът Джо Байдън бе хазаин на австралийския министър-председател Антъни Албанезе и английския министър-председател Риши Сунак.

С американска нуклеарна подводница клас " Вирджиния ", акостирала зад подиума на триото, Байдън съобщи, че Съединените щати са опазили стабилността в Индо-Тихоокеанския район в продължение на десетилетия и че съюзът на подводниците ще укрепи вероятността за мир за десетилетия напред.

Както Байдън акцентира, Австралия, която преди 18 месеца се причисли към новосформирания съюз, прочут като АУКУС, дружно с Вашингтон и Лондон, няма да получи нуклеарни оръжия.

Придобиването на нуклеарни подводници слага Австралия в първокласен клуб и в челните редици на водените от Съединени американски щати старания за отпор против военната агресия на Китай.

Албанезе съобщи, че договорката съставлява най-голямата единична инвестиция в отбранителните качества на Австралия " в цялата ни история ". Той предвижда, че по-широкото икономическо влияние вкъщи ще бъде сходно на въвеждането на автомобилната промишленост в страната след Втората международна война.

Албанезе акцентира, че в този момент Австралия е едвам втората страна след Англия, на която е възложен достъп до нуклеарните секрети на военноморските сили на Съединени американски щати. " Ние сме обвързани на първо място с един свят... в който мирът, стабилността и сигурността обезпечават по-голям разцвет ", сподели той.

Три стандартно въоръжени, нуклеарни кораба клас " Вирджиния " ще бъдат продадени " през 2030 година ", като " има опция да се усилят до пет, в случай че това е належащо ", съобщи Джейк Съливан, консултант на Байдън по националната сигурност.

След това Англия и Австралия ще стартират построяването на нов модел, също с нуклеарно задвижване и стандартно въоръжение, наименуван SSN-AUKUS. Това ще бъде английски дизайн с американска технология и " обилни вложения в трите индустриални бази ", сподели Съливан.

Макар че Австралия изключва разполагането на атомни оръжия, нейният проект за подводница бележи нов значим стадий в борбата с Китай, който построи комплициран военноморски флот и трансформира изкуствени острови в офшорни бази в Тихия океан.

Пред лицето на китайското предизвикателство Англия също се стреми да ускори военния си потенциал, обявиха от офиса на Сунак.

Допълнително финансиране в размер на повече от 6 милиарда $ през идващите две години ще " попълни и укрепи жизненоважни ресурси от муниции и ще финансира идната фаза на програмата за подводници АУКУС ", обявиха от Даунинг стрийт.

Преди това Австралия беше на път да размени остарелия си флот от дизелови подводници с пакет от френски подводници на стойност 66 милиарда $.

Внезапното изказване на Канбера, че се отхвърля от тази договорка и влиза в плана АУКУС, провокира къс, само че извънредно гневен спор сред трите страни и техния непосредствен съдружник Франция.

В съпоставяне с подводниците от клас " Колинс ", които следва да бъдат пенсионирани от Австралия, клас " Вирджиния " е съвсем два пъти по-дълъг и транспортира 132, а не 48 членове на екипажа.

Въпреки това дълготрайната рационализация ще изисква дълго очакване.

Високопоставен американски чиновник съобщи, че английските военноморски сили би трябвало да получат своите " най-съвременни " подводници SSN-AUKUS в края на 2030 година, а Австралия - едвам при започване на 2040 година

Междувременно австралийските моряци, инженери и различен личен състав ще се образоват дружно със своите американски и английски сътрудници, с цел да придобият експертен опит, а английски и американски подводници ще вършат постоянни визити в австралийски пристанища.

Китай предизвести, че АУКУС рискува да провокира конкуренция във въоръжаването, и упрекна трите страни, че спъват напъните за неразпространение на нуклеарните оръжия.

" Призоваваме Съединени американски щати, Обединеното кралство и Австралия да се откажат от манталитета на Студената война и игрите с нулева сума, да съблюдават добросъвестно интернационалните си отговорности и да вършат повече неща, които способстват за районния мир и непоклатимост ", съобщи говорителката на китайското външно министерство Мао Нин пред кореспонденти в Пекин.

Миналата седмица водачът на комунистическата страна Си Дзинпин направи енергично изказване, в което упрекна Съединени американски щати, че управляват напъните на Запада за " всестранно въздържане, обграждане и угнетяване на Китай ".

Вашингтон обаче предизвестява, че Пекин тревожи страните от целия Азиатско-тихоокеански район със заканите си да нахлуе в самоуправляващата се народна власт Тайван, както и с подчертаването на опасността от страна на въоръжената с нуклеарни оръжия Северна Корея.

" Това, което следим, е поредност от провокативни стъпки, които Китай предприе под управлението на Си Дзинпин през последните пет до 10 години ", съобщи високопоставеният американски чиновник. " Това е опит да се отбрани и подсигури операционната система на Индо-Тихоокеанския район ". /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР