Австралия e в плен на гореща вълна. Властите призоваха хората

...
Австралия e в плен на гореща вълна. Властите призоваха хората
Коментари Харесай

15° над нормата и 23° разлика: Рекордни жеги и пожари в Австралия, но и проливен дъжд в Мелбърн

Австралия e в плен на гореща вълна. Властите приканиха хората да заобикалят дългия престой навън и да се грижат за положителното си хидратиране.

Стотици австралийци търсят избавление от жегите на плажа в Сидни. Специални плажни патрули следят излезлите под жаркото слънце за признаци на дехидратация.

Снимка: Bureau of Meteorology



Националната метеорологична работа издаде предизвестие за температури от над 40 градуса по Целзий.

Това е с съвсем 15 градуса над междинната оптималната температура за декември. Горещата вълна увеличи и риска от горски пожари.

Рекордни горещини за декември са регистрирани на летището в Сидни. В 13:01 часа локално време там са измерени 43,5 градуса, което е малко повече от върха подложен през 1994 г, когато температурите на въздуха доостигат 43,2 градуса.

Бюрото по метеорология води статистиката за това място от 1929 година

Към 16:00 часа в Нов Южен Уелс е имало сигнали за към 85 пожара, 38 от тях към момента не са овладени. С горещите северозападни ветрове, които покачват температурите в по-голямата част от щата, екипите са изправени пред особени условия.

Обажданията към Спешна помощ също се усилват. Регистрирани са към 20% повече сигнали спрямо естествен летен ден. В региона на Сидни се чакат ветрове с пориви до 90 км/час. Тъй като охладителните уреди натоварват от ден на ден мрежата, хиляди души оповестяват за спирания в елекетрозахранването.

Междувременно в Мелбърн вали пороен дъжд, като сред него и Сидни има разлика от 23 градуса. На места бурята е отнесла десетки покриви на здания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР