automedia.investor.bgОт време на време се появяват научни изследвания, чийто резултати

...
automedia.investor.bgОт време на време се появяват научни изследвания, чийто резултати
Коментари Харесай

Автономните коли ще ни направят по-лоши шофьори

automedia.investor.bg

От време на време се появяват научни проучвания, чийто резултати са повече от разумни и предстоящи и които биха могли да бъдат дефинирани от всеки рационален човек, натрупал най-малко малко житейски опит. Примери има доста – че хората изпитват наслаждение от секса, че множеството от нас избират да карат чиста кола, а не мръсна и така нататък

Последният принос към този дял на науката е откритието, че когато навлязат всеобщо в всекидневието ни самостоятелните коли, то те ще ни създадат доста по-лоши водачи. Причината? Няма да ни се постанова да караме. Логично, само че и леко плашещо, нали?

Изследването е на Нотингамския университет, като съгласно резултатите му, водачите, които разчитат прекалено много на самостоятелното шофиране, се оказват с много отслабнала подготовка, когато би трябвало да си върнат контрола над автомобила.

В проучването са взели участие 49 водачи на друга възраст, както от мъжки, по този начин и от женски пол. В първия стадий те карат по час и половина дневно на симулатори, като в хода на тази седмица ставали все по-добри. След това поели ролята на водач-пасажер на симулиран самостоятелен автомобил. И когато трявало още веднъж те да карат, станало ясно, че към този момент реагират по-бавно, взимат неправилни решения и доста по-често позволяват неточности.

Освен това, при симулиран самостоятелен режим на придвижване, лидерът нормално чете, спи или си гледа нещо в телефона и има потребност от няколко секунди, с цел да поеме ръководството и както и контрола върху автомобила. Но прекомерно постоянно тези няколко секунди се явяват разликата сред живота и гибелта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР