Australian Open, трети кръгГригор Димитров – Новак Джокович 6-7(7), 3-6

...
Australian Open, трети кръгГригор Димитров – Новак Джокович 6-7(7), 3-6
Коментари Харесай

Григор претърпя поражение от Джокович в мача на деня на Australian Open


Australian Open, трети кръг

Григор Димитров – Новак Джокович 6-7(7), 3-6 4-6

Григор Димитров завърши присъединяване си на тазгодишния Australian Open след загуба с 6-7(7) 3-6 4-6 от Новак Джокович в трети кръг. Двубоят бе избран от международните медии като „ Мачът на деня “ в Мелбърн и несъмнено си заслужи това звание.

Българинът има всички учредения да съжалява за развръзката, защото дуелът можеше да се развие по доста по-различен метод. В откриващия сет първата ни ракета избави три сетбола при 3-5, след което самият той имаше две благоприятни условия да вземе преднина в мача. Джокович имаше потребност от две медицински спирания в хода на дуела, само че все пак продължи победната си серия на Откритото състезание на Австралия.

Въпреки днешното проваляне обаче Димитров може да е горделив от представянето си в Австралия и метода, по който стартира годината. Българинът не остави никакви шансове на Аслан Карацев и Ласло Джере в предходните си два дуела, а единствените му загуби от началото на сезона са от Стефанос Циципас и Новак Джокович.

Григор Димитров завоюва жребия и избра да сервира пръв. Джокович обаче бе доста стабилен на ретур и стигна до два следващи брейкпойнта след офанзива с бекхенд, която българинът не съумя да отрази. В последвалото разиграване първата ни ракета изпрати топката в навън при опит за игра със слайс и по този метод сервисът му бе продънен за пръв път от началото на шампионата.

Във втория гейм Димитров съумя да сложи съперника си напрегнат, наваксвайки пасив от 40-15 след елегантен бекхенд, последван от непредизвикана неточност на Джокович. Впоследствие обаче слайсът още веднъж съобщи първата ни ракета и в последна сметка международният №5 затвърди пробива си.

Българинът се озова в подла обстановка, откакто изостана с 0-15 при идващото си подаване. Последвалото дълго разиграване обаче приключи с форхенд в мрежата от страна на Джокович, след което сърбинът не съумя да се оправи със сервиса на първата ни ракета и изпрати ретура си в навън. Димитров не разреши на съперника си да осъществя втори следващ брейк и завърши гейма с нов отличен сервис, намалявайки резултата на 2-1.

Четвъртият гейм стартира с едно от най-интересните разигравания в мача до този миг – Димитров изпрати прехвърлящ удар от дъното на корта, който откри полето на Джокович и изненада неприятно сърбина, а след това първата ни ракета приключи с праволинеен форхенд по диагонала. Четвъртият подложен обаче продължаваше да е доста стабилен от главната линия и да принуждава Димитров да се движи непрекъснато по целия корт. Това оказа помощ на сърбина още веднъж да завоюва подаването си и да възвърне разликата от два гейма.

При идващото си подаване Димитров поведе с 40-15, като сътвори най-атрактивния миг от началото на мача, пласирайки прелестно воле с тил към противниковата половина. Впоследствие обаче резултатът бе подравнен след две следващи офанзиви в навън на българина. Това обаче не разколеба международния №28, чийто сервис още веднъж затрудни съществено Джокович и след нов ретур в навън на сърбина резултатът стана 3-2.

Началният удар на Джокера обаче също продължи да работи в негова изгода. Световният №5 записа ас, последван от брилянтен печеливш удар, минал настрана от мрежата, като в последна сметка завоюва подаването си на нула. Димитров обаче също сподели самочувствие, пласирайки два аса в седмия гейм, последвани от прелестен форхенд, след който резултатът в сета стана 4-3.

Джокович обаче остана безукорен на сервис и се приближи на гейм от спечелването на първата част. Сърбинът направи сериозна крачка към решителен пробив, повеждайки с 0-30 след топка в навън на Димитров, последвана от доста акуратен минаващ удар. Българинът изравни резултата след чудесно воле, последвано от форхенд уинър по диагонала, само че незабавно по-късно неговият конкурент стигна до сетбол след топка в навън на международния №28.

Българинът обаче избегна заплахата с прелестен печеливш удар с бекхенд от главната линия, а незабавно по-късно стигна до геймбол след директна точка от сервис. Джокович обаче си върна водачеството и пред него се откри втора опция за спечелването на сета. Тя бе пропусната след ретур в навън, а при сетпойнт №3 Димитров пласира нов ас. В последна сметка траялият 9 минути гейм приключи в интерес на Димитров, който записа още една директна точка от сервис за 5-4.

Първата ни ракета стартира да нападна сърбина с едно от обичаните му оръжия – дълги разигравания и отваряне не пространства в корта. Това му оказа помощ да поведе с 15-30, само че бекхенд в мрежата докара до равнене на резултата. Отлична офанзива по диагонала, която Джокович не съумя да отрази, даде на Димитров първия му брейкпойнт в мача.

Сърбинът сподели признаци на раздразнителност, като първо просрочи времето за начален удар, след което позволи неточност на първи сервис. В оказалото се последно разиграване в сета четвъртият подложен изпрати топката в навън, като по този метод сервисът му бе продънен за пръв път от началото на шампионата и Димитров възвърне равенството при 5-5.

Първата ни ракета се възползва от съмненията на съперника си и затвърди брейка със сервис гейм на нула, като в това време добави нов ас в актива си. След края на гейма Джокович организира диалог със съдията, в което изрази недоволството си от полученото предизвестие за просрочването на времето за сервис. „ Браво на теб, свърши страхотна работа. При първия подобен случай в целия мач и то тъкмо когато имах намерение да си подмята топката, с цел да поднасям при брейкпойнт. Страхотно “.

След подновяването на играта придвижването на Джокович изглеждаше затруднено и след непредизвикана неточност от негова страна Димитров поведе с 0-30. Сърбинът съумя да изравни резултата, само че Димитров резервира хладнокръвие и стигна до сетбол след форхенд в навън на международния №5. Джокович отговори с ас. а след това началният му удар му разреши да отрази още един сетбол, като в последна сметка се стигна до тайбрек след още една директна точка от сервис.

В него Джокович направи сериозна крачка към спечелването на сета, реализирайки два мини-пробива за 4-1 след бекхенд в мрежата на Димитров, последван от топка в навън на първата ни ракета. Впоследствие обаче Димитров върна интригата, редуцирайки пасива си до една точка при 5-4 след форхенд уинър, последван от невъзмутим смач при мрежата.

Резултатът бе подравнен след форхенд в навън на Джокович, само че незабавно по-късно директна точка от сервис даде нов сетпойнт на сърбина. Димитров обаче избегна заплахата след чудесна композиция „ сервис-форхенд “, а незабавно по-късно той бе този, който получи опция да завърши сета. Българинът обаче още веднъж пропусна шанса си и резултатът срана 7-7 след доста добре построена офанзива на Джокович.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР