Australian Open, полуфиналДаниил Медведев – Стефанос Циципас 7-6(5) 4-6 6-4

...
Australian Open, полуфиналДаниил Медведев – Стефанос Циципас 7-6(5) 4-6 6-4
Коментари Харесай

Дежа вю: Медведев отново срази Циципас на полуфинал на AO


Australian Open, полуфинал
Даниил Медведев – Стефанос Циципас 7-6(5) 4-6 6-4 6-1


Даниил Медведев е на край на Australian Open за втори следващ път. Руснакът още веднъж ще играе за купата в Мелбърн откакто победи над Стефанос Циципас в повтаряне на миналогодишния край в шампионата. Както се случва в множеството дуели сред двамата, и този път мачът не мина без кавги и замяна на реплики, само че международният №2 и този път сподели повече самообладание и доближи до четвъртия си „мейджър“ край.

Там негов конкурент ще бъде Рафаел Надал, който по-рано през днешния ден надви над Матео Беретини . Това ще бъде втори край на Големия шлем сред Надал и Медведев, откакто испанецът победи в петсетов трилър в мача за трофея на US Open 2019.

На корта бяха №2 и №4 в света и играта отговаряше изцяло на високите им позиции в ранглистата. В първите минути грешките отсъстваха съвсем изцяло от мача. И двамата сервираха феноменално, като трябваше да чакаме до 2-2, с цел да завоюва някой от тях точка от посрещане. До 4-4 не можехме и да си помисляме за пробив.

В деветия гейм обаче Стефанос позволи лек спад в играта си и Медведев доближи до три следващи брейкбола. Последваха напрегнати минути с хубав тенис, в които гъркът съумя да се измъкне с редица уинъри.

Всеки съставен елемент от играта и на двамата работеше и бе наслаждение да се следи конфликта на стиловете им.

Медведев загуби единствено точка на начален удар до тайбрека. Макар да изостана с 0-2 в него, съумя да резервира повече централизация и измъкна сета със 7-6(5).

Втората част обаче стартира кошмарно за него. Циципас си обезпечи ранен брейкбол, а падение на съперника му запечата първия пробив в срещата. В момента, в който геймът завърши обаче, Медведев се завърна на нормалното равнище.

При 2-3 бе ред на Стефанос да допусне спад в представянето. Късмет за руснака след рикошет в мрежата и непредизвикана на гърка доведоха до два следващи брейкбола. Двамата влязоха в замяна на бекхенди – замяна, в която четвъртият в света надви. Макар да стигна до дюс и да избави още една заплаха, Циципас продължаваше да се слага в неуместна позиция с непредизвикани неточности. Поредният навън направи резултата 3-3.

Така се стигна до 4-4, когато Медведев сервира подарък на противника си – две двойни неточности и непредизвикана означаваха нов пробив, а първенецът от US Open изпусна и нервите си в бурна дрънканица към съдията:

„Как може да си толкоз слаб и да си на полуфинал от Големия шлем, гледай към мен, приказвам ти. Искам да го накажеш, тъй като татко му му приказва всяка точка.“

Сервирайки за сета, Стефанос бе подложен пред ново предизвикателство, когато при 40-40 получи предизвестие за закъснение преди точката. Въпреки това той не се повлия въобще от обстановката, изигра феноменално разиграване и приключи с уинър. Успя да затвори частта с 6-4 .

Медведев влезе в нова полемика със съдията на стола във връзка намесите на Апостолос Циципас, след което за малко напусна корта. При подновяването на играта изостана с 15-40, само че серия от положителни първи сервиси го измъкнаха.

В третия сет доминираха дългите разигравания, в като и двамата съперници залагаха най-много на офанзиви от главната линия. Циципас съумя да изненада Медведев с няколко положителни излизания на мрежата, само че след това руснакът се приспособява към тактиката на своя конкурент и успяваше да контраатакува доста по-успешно. Физическата устойчивост на първенеца на US Open наклони везните в негова изгода, когато той стигна до три следващи сетбола в десетия гейм. Циципас съумя да отрази първия с отличен бекхенд уинър, само че първата ракета на Русия оползотвори идната си опция и още веднъж поведе в мача след 6-4.

Циципас позволи две непредизвикани неточности при започване на четвъртата част и това оказа помощ на Медведев да стартира сета с гейм на нула, само че по-късно сервисът на гърка още веднъж стартира да работи и той завоюва подаването си. Впоследствие обаче Медведев пое изцяло контрола върху протичащото се на корта.

Руснакът още веднъж вкара играта в стремежи от него темп – с дълги разигравания от главната линия, като непрекъснато принуждаваше Циципас да спринтира по целия корт Световният №2 също на няколко пъти прибягна до тактиката сервис-мрежа, като това му даде в допълнение предимство над финалиста от Ролан Гарос. Медведев осъществя три поредни пробива и приключи мача с доста образован бекхенд, при който топката „кацна“ навръх линията, оформяйки крайното 7-6(5), 4-6, 6-4, 6-1 след два часа и половина игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР