Атина. В сряда, 25 юли, електронното издание на гръцкия вестник

...
Атина. В сряда, 25 юли, електронното издание на гръцкия вестник
Коментари Харесай

“To Vima” : Колко още човешки жертви?

Атина. В сряда, 25 юли, електронното издание на гръцкия вестник „ To Vima ” излезе с позиция на редакцията във връзка с " апокалипсиса ", който се разигра в източната част на столичния гръцки район Атика. Представяме го без редакторска интервенция.

Отново, Гърция е покрусена и оплаква трагичната загуба на десетки от нашите ближни в условия на необикновен смут, който се разви единствено на няколко километра от центъра на столицата. Цели фамилии – дребни деца и възрастни хора – бяха погълнати от смъртоносното, адско инферно, което трансформира в прахуляк хората и тяхната благосъстоятелност.
Климатичните условия в региона фактически бяха рискови. Но, това не може да бъде опрощение за никого. Ние сме страната, в която непрекъснато се случват повтарящи се нещастия, за жалост, без да научим нещо от грешките и загубите си.
Обикновено приказваме постфактум, за свръхчовешките старания на пожарникарите, екипите, които избавят засегнатите и полицията, само че сме неспособни да предотвратим, или най-малкото да ограничим нещастията.
От 1980 година, по-широкият район на Атика е опустошаван от пожари на постоянни шпации, само че механизмите за попречване и справяне с естествената буря постоянно са несъответстващи и незадоволителни. Защитните и евакуационните проекти се вършат на хартия, само че остават неприложени на процедура.
Първият ни приоритет в този миг е да бъдем солидарни със фамилиите на жертвите и възобновяване на обикновена нормалност в областите, които са били наранени.
Не можеш да изкупиш виновността си за толкоз доста изгубени човешки животи с тридневен печал. Недопустимо е непрекъснато да оставяме страната на милостта на природата, да оплакваме почтените жертви за известно време и след това да продължаваме, все едно нищо не се е случило.
Вярно е, има поредност на отговорностите, както означи главният опозиционен водач. Но, ние не можем непрекъснато да виним предишното за всичко, което ни се случва и за непрекъснатата некомпетентност на държавните механизми.
Има съответни отговорности във всеки случай, за които в един миг би трябвало да се потърси отговорност от тези, които са били длъжни да ги извършват.
Няма по какъв начин да се давим или изгаряме без някой да е виновен за това. Не можем да прехвърлим виновността на рисковите климатични условия и непрекъснато да се чудим за какво няма съгласуван проект, за какво няма предпазен проект, за какво локалните и други ползи подкопават, за персоналната си облага, ограниченията и нужните интервенции.
В другите страни също се случват рискови и непредизвикани естествени произшествия. Но, те са изключение, а не предписание, както в Гърция, където не можеш да знаеш какво ще се случи на следващия ден.
Нека десетките жертви, за които скърбим през днешния ден да са последната жертва на непобедимата непросветеност на държавните и локалните управляващи да извършват главното си обвързване – да пазят и съхраняват живота и собствеността на нашите съграждани.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР