Атина полага всички усилия да убеди гърците да се ваксинират.

...
Атина полага всички усилия да убеди гърците да се ваксинират.
Коментари Харесай

Гърция: солени глоби и уволнения за неваксинираните


Атина поставя всички старания да убеди гърците да се имунизират. Социалните чиновници са застрашени от уволняване, в случай че не се ваксинират до 16-и август. Опозицията насочва рецензии към този метод.

Гърция се стреми да избави туристическия сезон и да се опълчи на растежа на болестите, залагайки най-много на имунизацията. В телевизионно изказване министър председателят Кириакос Мицотакис акцентира: " Трябва да върнем на имунизираните техните законни права. И да убедим тези, които още са скептични ".

Междувременно към този момент е въведена наложителна имунизация за избрани групи, да вземем за пример за обществените чиновници, които би трябвало да се ваксинират до 16-и август, другояче ще изгубят работата си. До началото на септември наложителна имунизация последователно се вкарва за всички работещи в здравния бранш - както в публичното, по този начин и в частното опазване на здравето.
Редакцията предлага
Работодателите в тази сфера имат право да знаят дали техните служащи и чиновници са имунизирани или не. Водено от това разбиране, държавното управление ще промени даже законодателството, сподели министърът на опазването на здравето Василис Кикилиас. Както разясни той - до първи септември работещите в здравния бранш би трябвало да са получили най-малко първа доза от имунизацията. Всичко това ще бъде уредено по законов път, тъй че домовете за възрастни хора и здравните заведения бързо да могат да назначават нов личен състав, който да замести неимунизираните. Онези здравни заведения и домове за възрастни хора, които нарушават условията, ще бъдат глобявани с сред 50 000 и 200 000 евро.

Целта: 70 % имунизирани до края на август

Правителството обаче усилва натиска за ваксиниране и отвън здравната сфера. От петък тази седмица на закрито в заведенията за хранене и в културните институции ще се позволяват само имунизирани лица. Но заведенията за хранене и питейните заведения сами ще вземат решение дали да одобряват под намерено небе и неимунизирани хора. Властите заплашват с високи санкции и тези заведения и институции: сред 2000 и 5000 евро, плюс опасност за затваряне при неспазване на ограниченията.

Министърът на стопанската система Адонис Георгиадис призна, че в Гърция са се надявали на умерено лято, само че последните две седмици внезапно са трансформирали общата картина. " В интерес на стопанската система Гърция и отсега нататък би трябвало да недвусмислено да демонстрира, че сме добре проведена страна, в която пандемията е под надзор. " Работните места ще бъдат избавени единствено, в случай че август като най-силен туристически месец премине безпрепятствено и всички компании в туристическата сфера съумеят да работят обикновено, сподели още Георгиадис.

Мерките в Гърция в действителност са фрапантни, само че министър председателят Мицотакис все пак има вяра, че популацията ще ги поддържа. Той изрази увереността си, че огромна част от гръцкото общество приема новите решения и прикани политическите партии да поддържат без ангажименти наложителното имунизиране. Амбициозната цел на гръцкото държавно управление е до края на август 70 % от популацията да е напълно имунизирано.

Във Ватикана имунизацията е наложителна още от осми февруари

Лявата опозиционна партия " Сириза " обаче упреква Мицотакис, че със своята политика разединява страната. Левите считат, че държавното управление употребява пандемията като мотив да наложи несправедлива и даже отровна стратегия, сподели водачът им и някогашен министър председател Алексис Ципрас. Според него, хората би трябвало със личния си разсъдък и в следствие от съществени причини да одобряват имунизацията, а не в следствие от закани, подкупи и изнудване.

Без имунизация - уволняване

Задължителните имунизации към този момент навлизат и в други европейски страни. Във Франция до 15-и септември би трябвало да се имунизират всички работещи в лечебни заведения и в домове за възрастни и безпомощни хора. Хора без имунизация по-трудно ще бъдат допускани във вътрешните пространства на заведенията за хранене, питейните заведения, кината и театрите. От август се вкарва условие за имунизационен паспорт с доказателство за ваксина или за прекаран Ковид-19 и на други места - в самолети и влакове, в търговски центрове и лечебни заведения.

В Италия лекарите и медицинският личен състав са длъжни да се имунизират още от 25-и май. А във Англия от петък всички работещи в домове за възрастни хора би трябвало да имат цялостна имунизация. В Литва професионалните военни би трябвало да се имунизират до първи август, в противоположен случай ги заплашва уволняване. В най-малката страна в света - Ватикана, наложителната имунизация бе въведена още на осми февруари, като и там неспазилите условието са застрашени от оставане без работа.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР