Атентатът в "Св. Неделя" има потресаващ международен отзвук, тъй като

...
Атентатът в "Св. Неделя" има потресаващ международен отзвук, тъй като
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Атентатът в Св. Неделя има потресаващ международен отзвук

Атентатът в "Св. Неделя " има поразителен интернационален отзив, защото до тогава никой не е взривявал Божи храм на Велики Четвъртък. Това сподели в изявление за "Фокус " историкът акад. Георги Марков във връзка навършването на 94 години от осъществяването на атентат в църквата "Св. Неделя ". Той изясни, че атентатът е квалифициран от една "шесторка ".

Това е едно терористично ядро на Петър Абаджиев, който е пълководец на тази шесторка, посочи историкът. Взривът е насъбран благодарение на клисаря Петър Задгорски. Клисарят на "Св. Неделя " също е включен в атентата, добави той. По думите му откакто е била готова организацията на покушението се е търсел мотив.

Поводът е убийството на военачалник Коста Георгиев, вечерта на 14 април го убиват, когато той отива да се черкува в градинката на "Св. Неделя ". Внучката му оцелява в атентата. Убиват го, с цел да може след два дни, на погребението на военачалник Коста Георгиев в църквата да съберат и царят и държавното управление, и както споделя Коста Янков, "цялата фашистка словоч и там да бъдат изтребени ", изясни акад. Марков. Но, монархо-комунистите вършат атентат на цар Борис III на 14 април сутринта на Арабаконак. По тази причина царят на 16 април е на погребението на своя основен ловджия и на проф. Делчо Илчев, които умират при атентата. Цар Борис III закъснява за опелото в "Св. Неделя " и това му избавя живота. Царят не е бил по време на атентата, напомни историкът.

Според него покушението в църквата "Св. Неделя " е дело на Военната организация и извънредно сериозните условия в Царство България тогава. Генерал Иван Вълков, който е министър на войната и в действителност ръководи страната посредством своя конвент на Военния съюз, той взема решение, че в този момент в времето да изкара комунистите от окопа и да ги изтреби. От една страна имаме червен гнет, а от другата бял гнет. Сблъскват се двата свята на терора в едно ужасно озлобление, добави още акад. Марков.

При атентата умират 150 души и 500 са ранени без да загине нито един министър, единствено са получили леки травми. Това демонстрира, че има авансово направени описи от Иван Вълков и разследващата секция на полк. Порков с 450 имена, които да бъдат унищожени, като противодържавни детайли, разяснява той, като посочи, че в тях са и Гео Милев, Йосиф Яков Хербст, прочут български публицист и поетът Сергей Румянчев.

Ген. Вълков го споделя - "покрай сухото ще гори и суровото ". Загиват почтени хора, които нямат нищо общо с атентата, разяснява той. Този атентат има един поразителен интернационален отзив, защото дотогава никой не е взривявал Божи храм на Велики Четвъртък – 16 април. Това е една дълбока рана в нашата историческа памет, означи акад. Марков.

Аз като историк съм писал за този атентат, стараейки се да преодолея всевъзможни политически пристрастия. До 9 септември оценката за атентата е, че това е едно дело на Коминтерна, на терористите-комунисти за експорт на Пролетарска гражданска война и се осъждаше единствено аленият гнет. След 9 септември се получи се резултата на махалото. Започна да се осъжда единствено белият гнет, по този начин нареченият монархо-фашистки гнет. Не признаваха злополучие с атентата. Червеният гнет провокира в действителност и белия гнет. Моята оценка като историк е, че в гражданката война няма спечелили. Всички сме победени, разясни историкът.

Трябва да се преодолеят раните от тази 100-годишна революция. Атентатът в "Св. Неделя " е един скръбен връх на гражданската война. Трябва да си извлечем поуките и да почетем жертвите и от двете страни. Не бива да се оправдава, както болшевиките оправдават аления гнет с белия. Или пък противоположното, разясни още акад. Марков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР