Ателие Клоунът Гогол“ е първата от поредицата инициативи, с които

...
Ателие Клоунът Гогол“ е първата от поредицата инициативи, с които
Коментари Харесай

Театър "Кредо" стартира 30-ата си година с Ателие „Клоунът Гогол“

Ателие „ Клоунът Гогол “ е първата от поредицата начинания, с които Театър " Кредо " отбелязва през 2022 година своя 30-годишнен празник. 30 години навършва и спектакълът „ Шинел “ по Гогол.

До 28 февруари 2022 година в ателието на Театър " Кредо "  30 млади актьори ще погледнат през очите на клоуна „ необятната страна “ на Николай Василиевич Гогол и неговата пиеса „ Ревизор “, ще се огледат в пиесата – „ огледало “, както самичък я назовава създателят ѝ, с цел да схванат за какво не би трябвало да се „ сърдят на огледалото, в случай че им е крива мутрата “.

 Проектът „ Клоунът Гогол “ се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Творческо развиване “ 2021 и с общителното домакинство на Националния студентски дом в София.

Ръководител на ателието е Нина Димитрова, създател на, актриса, режисьор и основател на знаковите спектакли по Гоголеви текстове „ Шинел “, „ Дневникът на един вманиачен “ и „ РевизорЪт “.

" Смятам, че Гогол е най-великият смешник в международната литература и желая да споделя това мое креативно разбиране с участниците в ателието. Предлагам им да погледнат този талантлив създател през очите на клоуна – наивният и доброжелателен изобличител на нищожното, който с празнична, карнавална освободеност е кадърен да трансформира болката в наслада и да каже смразяващи истини за човешкото съществуване, без да наскърбява и поучава никого, ами просто ей по този начин, като на игра. Гогол по клоунски се забавлява с пошлото, ниското и нищожното във великата си пиеса, в която всички си играят на „ Ревизор “ и всички треперят пред благородния смях на създателя, „ излитащ от светлата природа “ на клоуна. С подобен смях и с клоунско великодушие се пробвам и аз да заредя младите актьори и да ги подтикна към клоунско развлечение във връзка с парадоксите в Гоголевата пиеса и в нашия извърнат наобратно свят, в който полезности и морал са с краката нагоре. Надявам се след края на ателието артистите да си тръгнат малко по-гоголооки. " – споделя Нина Димитрова.

За собствен помощник в ателието Нина Димитрова е поканила младия артист Денис Хаят, който за осъществяването на ролята на Хлестаков в нейния театър „ РевизорЪт “ по Гогол, е притежател на премия „ Икар 2018 “ за дебют.



През последните 10 години и други млади актьори започват професионалната си кариера в спектакли на Театър " Кредо ". За достиженията си в тях са отличени с влиятелни национални награди, сред които 4 награди „ Икар 2018 “ за дебют и 2 награди за мъжка роля на Международния фестивал във Враца (2018) в спектакъла „ РевизорЪт “ по Гогол; Номинация за премия „ Икар 2016 “, номинация за премия „ Аскеер 2016 “ и премия за мъжка роля на интернационалния фестивал на моноспектакъла „ БГМОТ “, Габрово (2016) в спектакъла „ Дневникът на един вманиачен “ по Гогол.

Освен селектираните за присъединяване актьори, към ателието се причислява и част от актьорския състав на спектакъла „ РевизорЪт “ на Нина Димитрова.



Ателие „ Клоунът Гогол “ е вторият учебен план на театъра, осъществяващ се с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “. През миналата година по план „ кРЕдоСТАРТ “ по „ Едногодишна стратегия за поддръжка на частни организации в региона на изкуството “, Националният културен фонд поддържа първата „ Творческа Кредо Лаборатория “ на театъра, осъществена в интервала април – юли 2021, в която се образоваха 22 млади актьори. От тях са определени 16 най-добре показали се в процеса на образование актьори, които ще продължат работата си през тази година в идната „ Творческа Кредо Лаборатория “, която ще се организира от март до юли по юбилейния план на Театър " Кредо " „ кредО!шинел! “, още веднъж с финансовата поддръжка на Националния фонд „ Култура “ по стратегия „ Едногодишен грант “.

Чуйте в звуковия файл диалога с Нина Димитрова, актриса, режисьор и основател на Театър " Кредо ".
Снимки – Театър " Кредо "  , фотограф Калоян Грозев, Фейсбук страница –
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР