Атанас АтанасовВойната на Путин срещу Украйна и случаят “Грозев оголиха

...
Атанас АтанасовВойната на Путин срещу Украйна и случаят “Грозев оголиха
Коментари Харесай

Нужна е радикална реформа на българските специални служби – бездействат срещу руската подривна дейност в България

Атанас Атанасов

Войната на Путин против Украйна и казусът “Грозев ” оголиха казуса с неналичието на потенциал и качества на българските специфични служби за противопоставяне на съветската подривна активност в България. След идването на власт на държавното управление на Сакскобургготски през лятото на 2001 година секторът за сигурност последователно деградира и бе овладян от сили, стопански, политически и корупционно свързани с Русия. Това продължи и при дългогодишното ръководство на държавните управления на Борисов. Очевидно бе, че има толерантност към наличието и интервенциите на съветските специфични служби на територията на България. В интервала 2014-2015 година в страната са осъществени общо шест гърмежа на военни хранилища и индустриални мощности. Загиват 16 души, само че действително следствие от прокуратурата няма и случаите са потулени. Става ясно, че детонациите съответстват с визити в България на сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ, обвинени за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. По същото време сходни гърмежи стават и в чешки военни хранилища, като следствието там открива опит на съветските служби да нарушат снабдяването на украинската войска с муниции, в миг, когато военните дейности в източната част на страната към този момент бяха почнали. Тогава Украйна търси сходно въоръжение и от България, и евентуално това е 

повода за гърмежите
 
При служебните държавни управления на Радев, вследствие на продължителната политическа неустойчивост в страната, секторът за сигурност беше овладян от президентската институция и продължи политиката на Борисов за съзнателно безучастие във връзка с съветската подривна активност. 
Единствено държавното управление на Кирил Петков, макар враждебната среда в бранша за сигурност, съумя да нанесе удар на съветската агентура в страната, като изгони 70 съветски дипломати.
Всичко това сочи, че е нужна радикална промяна на българските специфични служби, на метода на тяхното ръководство и механизъм за инспекция на лоялността на чиновниците към българските национални ползи. Такава промяна може да се случи единствено при устойчиво парламентарно болшинство и държавно управление на същински евроатлантически сили.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР