Астрономите настръхнаха: най-далечната галактика, откривана някога, и датирана на над

...
Астрономите настръхнаха: най-далечната галактика, откривана някога, и датирана на над
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-отдалечената от Слънчевата система галактика

Астрономите настръхнаха: най-далечната вселена, откривана в миналото, и датирана на над 13,5 милиарда години, бе разказана в неповторимо по рода си изследване.

Над 1200 часа специалистите следили небето през четири телескопа, с цел да намерят "HD1 " - светещ обект, чийто "червен цвят изненадващо дава отговор на характерностите на вселена, ситуирана на 13,5 милиарда години ", изяснява нейният изобретател Юичи Харикане от Кралското астрономическо общество, предава БГНЕС.

Допълнителни данни, събрани от обсерваторията Алма в Чили, удостоверяват: HD1 се намира на 100 милиона години по-далеч от GN-z11, до момента собственик на върха за най-далечната вселена.

Учените считат, че галактиката НD1 се е родила единствено 300 милиона години след Големия гърмеж. И светлината, която се излъчва от нея, би пътувала в продължение на 13,5 милиарда години, с цел да стигне до Земята.

За да дефинират възрастта й, учените мерят аленото отместване на първичната му светлина. С разширението на Вселената пространството сред обектите се уголемява. И колкото повече се връщаме обратно в предишното, толкоз повече тези обекти са отдалечени и толкоз повече светлината им се разтяга, измествайки се към все по-червени дължини на вълната.

Изследването е оповестено в Astrophysical Journal.

Изследването на далечната планета продължава с галактическия телескоп Джеймс Уеб, който има несравнима дарба да вижда доста далечните ъгли на Вселената.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР