Астрономическите затъмнения, които се наблюдават от повърхността на Марс, са

...
Астрономическите затъмнения, които се наблюдават от повърхността на Марс, са
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА “Кюриосити” засне затъмнение на едната луна от другата луна!

Астрономическите затъмнения, които се следят от повърхността на Марс, са доста по-особени от тези, които се набюдават от повърхността на Земята. Първо, Марс има две луни – Фобос и Деймос. Второ – те са доста дребни и заради тази причина на Марс се следят единствено частични слънчеви затъмнения, само че в никакъв случай цялостни, тъй като луните не могат да закрият целия диск на Слънцето. Лунни затъмнения на Фобос, от своя страна, се случват съвсем всяка нощ.

На Марс има и едно неповторимо затъмнение – затъмнение на едната луна от другата луна. На 1-ви август марсоходът на НАСА “Кюриосити ” снима тъкмо това – по какъв начин по-голямата луна Фобос минава пред Деймос.

 Phobos passes in front of Deimos

На този къс видеоклип, сниман благодарение на камерите на марсохода “Кюриосити ” при започване на август, се вижда по какъв начин луната на Марс – Фобос минава пред другата луна – Деймос. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M Univ

Учените се надяват, че благодарение на фотоси като тези, те ще съумеят да изучат орбитите на Фобос и Деймос по-прецизно, както и взаимоотношенията сред луните и повърхността на Марс. Последното би дало информация по отношение на вътрешната конструкция на Марс.

Засега учените смятат, че с течение на времето орбитата на Фобос последователно се доближава по-близо към Марс, до момента в който при Деймос е противоположното – той се отдалечава от планетата.

 Phobos and deimos vs Moon

Този монтаж демонстрира по какъв начин биха изглеждали луните на Марс за човешкото око от повърхността на Червената планета спрямо това по какъв начин наподобява Луната, погледната от Земята. Image credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M Univ.

 

Фобос и Деймос са обилни по-малки от нашата Луна. Самият Фобос има диаметър единствено 1% от диаметъра на земната Луна. За сметка на това той обикаля Марс от по-близко разстояние спрямо Луната, тъй че, без значение от дребния размер, Фобос въпреки всичко съставлява до известна степен внушителна панорама за марсианския наблюдаващ – той би изглеждал на половина толкоз необятен, колкото е и Луната.

Напомням на читателите, че марсоходът на НАСА “Кюриосити ” се приземи на повърхността на Марс през август 2012 година Оттогава до ден сегашен марсоходът в продължение на една година учи района на кратера Гейл. Основната задача на “Кюриосити ” ще продължи още една марсианска година, въпреки че експертите разчитат марсоходът да работи на Марс най-малко десетилетие.

Още за фотосите на луните на Марс от марсохода: на страниците на НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР