Астрономи наблюдаваха много ранен етап от формирането на планета, която

...
Астрономи наблюдаваха много ранен етап от формирането на планета, която
Коментари Харесай

Астрономи “хванаха” за първи път много ранен етап от формирането на нова планета

Астрономи следиха доста ранен стадий от образуването на планета, която е към девет пъти по-голяма от Юпитер, споделя Ройтерс.

Учените споделят, че са съумели да видят образуването на небесното тяло, до момента в който е още “в утробата” - изобретение, което основава въпросителни към разбирането за образуването на планетите.

Изследователите са употребявали телескопите “Субару”, който се намира на Хаваите, и “Хъбъл”, с цел да открият и учат планетата - газов колос, извънредно отдалечена от младата си звезда.

Газовите колоси са планети, сходни на най-големите в нашата Слънчева система Юпитер и Сатурн. Те са формирани най-вече от водород и хелий.

" Смятаме, че тя към момента е в доста ранен стадий от своето " възникване ", сподели астрофизикът Тейн Къри, който е водещ създател на изследването, оповестено в изданието Nature Astronomy. " Доказателствата сочат, че това е най-ранният стадий на образуване на газов колос, следен в миналото ".

Планетата се заражда в диск от газ и прахуляк към звездата AB Aurigae на разстояние 508 светлинни години от Земята. Тази звезда имаше своя къс миг на популярност, когато фотографията ѝ се появи в сцена от кино лентата “Не поглеждай нагоре” предходната година.

Welcome to protoplanet AB Aurigae b!

Hubble captured evidence of this “Jupiter-like” protoplanet forming at a whopping distance of 8.6 billion miles away from its host star. That’s over twice as far as Pluto is from our Sun!

Learn more:
— Hubble (@NASAHubble)
Известни са към 5000 планети отвън Слънчевата система или екзопланети. Почти всички се движат в орбити към звезди сред Слънцето и най-отдалечената от него планета Нептун. Но новооткритата AB Aur b е три пъти по-далече от дистанцията сред Нептун и Слънцето, както и 93 пъти по-отдалечена от звездата си, в сравнение с е Земята от Слънцето.

Раждането ѝ наподобява следва друг развой от общоприетия модел при образуването на планетите, добавя Българска телеграфна агенция.

" Конвенционалното мислене е, че множеството – в случай че не всички – планети се образуват посредством постепенно струпване на твърди субстанции върху скалисто ядро ​..., когато то е задоволително солидно, стартира да се натрупва газ ", сподели астрономът и съавторът на проучването Оливие Гийон от Аризонския университет. " При този ​​процес обаче не може да се образуват планети-гиганти на огромно орбитално разстояние ", тъй че откритието повдига въпроси към теорията за образуването на планетата.

" Има повече от един метод да се подготвят яйца “, сподели Къри. " И явно може да има повече от един метод да се образува планета, сходна на Юпитер. "

Звездата AB Aurigae е към 2,4 пъти по-масивна от Слънцето и съвсем 60 пъти по-ярка. Смята се, че възрастта ѝ е към 2 милиона години - бебе съгласно звездните стандарти. За съпоставяне Слънцето е на към около 4,5 милиарда години.

„ Новите астрономически наблюдения непрестанно провокират нашите актуалните теории, което усъвършенства разбирането ни за Вселената ", сподели Гийон. " Образуването на планета е доста комплицирано..., чакат ни доста изненади”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР