Астрономи анализират WASP-189 b – една от най-екстремните планети, на

...
Астрономи анализират WASP-189 b – една от най-екстремните планети, на
Коментари Харесай

Откриха първата екзопланета с атмосфера, не става обаче за земен живот

Астрономи проучват WASP-189 b – една от най-екстремните планети, на които сме се натъквали в миналото – и откриват, че тя, сходно на земната, има многопластова атмосфера. С това обаче сходствата завършват. WASP-189 b е с два пъти по-голяма маса от Юпитер, а температурите там доближават хиляди градуси.

Причината за това е, че планетата се намира извънредно покрай своята звезда. Тя прави една цялостна обиколка към нея единствено за 2,7 дни – въпреки всичко се намира 20 пъти по-близо до нея, в сравнение с Земята до Слънцето. Благодарение на това обаче откривателите съумяват да изучат атмосферата ѝ в детайли. Те разгласяват наблюденията си в Nature Astronomy.
свързани новини4986на 05.03.2021
Международният екип от астрономи открива в атмосферата желязо, хром, ванадий, магнезий и манган, както и титаниев оксид.

„ Измерихме светлината, идваща от звездата и преминаваща през атмосферата на планетата. Газовете в нейната атмосфера всмукват част от слънчевата светлина – по същият метод озонът гълтам част от слънчевата светлина в земната атмосфера. Именно по този метод получаваме техния присъщ “отпечатък “ - споделя водещият създател на изследването Библяна Принот от Лундския университет.

Титаниевият оксид съставлява изключително вълнуваща находка, защото се свързва с слой, сходен на озона, както и с пластове, типични за стратосферата, на други екзопланети. В съответния случай учените даже откриват доказателство за съществуването на спомагателни пластове.

„ В нашите разбори забелязахме, че „ отпечатъците “ от другите газове са относително изменени и не дават отговор изцяло на нашите упования. Смятаме, че мощните ветрове и други процеси евентуално са отговорни за това. И защото отпечатъците от другите газове са изменени по разнообразни способи, считаме, че това е индикация, че съществуват в разнообразни пластове – по същият метод отпечатъците на водните изпарения и озонът на Земята ще наподобяват изменени по друг метод от разстояние, защото по-голямата част от тях са в обособени атмосферни пластове “, изяснява Принот.

Все още не знаем много неща за атмосферите на екзопланетите (дори и за газовите колоси в нашата лична Слънчева система). Това ново проучване обаче разкрива, че далечните светове най-вероятно не имат еднопластови атмосфери.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР