Астероидите са нещо много повече от големи и потенциално опасни

...
Астероидите са нещо много повече от големи и потенциално опасни
Коментари Харесай

Европейската сонда Хера ще тръгне по пътя на ДАРТ на НАСА, за да изследва един нов свят

Астероидите са нещо доста повече от огромни и евентуално рискови " камъни ". Те съставляват разнородни геоложки светове, които описват историята на произхода на Слънчевата система. Въпреки това знаем напълно малко за тях. За да изследва тази " тера инкогнита " (непозната земя), европейската сонда " Хера "  се кани да поеме по пътя на посестримата си ДАРТ на НАСА, предаде Франс прес.         

В понеделник вечерта задачата ДАРТ на американската галактическа организация ще се опита да отклони траекторията на метеорит, като се сблъска с Диморфос (Диморф) - дребна " луна ", която обикаля към по-големия метеорит Дидимос (Дидим), намиращ се на 11 милиона километра от Земята. 

Този упорит опит има за цел да ревизира дали човечеството е способно по своя воля да промени траекторията на метеорит, който би заплашили нашата планета.

" Подобна система от два метеорита е идеална тестова площадка за опит за планетарна отбрана, само че също по този начин се явява нова среда ", споделя Иън Карнели, началник на задачата " Хера " на Европейската галактическа организация (ЕКА), предава Българска телеграфна агенция. Наречена Хера в чест на гръцката богиня на брака, европейската сонда би трябвало да излети през октомври 2024 година и да стигне до Диморфос през 2026 година Целта е завръщане на " мястото на престъплението ", с цел да бъдат оценени следствията от задачата на сондата-камикадзе ДАРТ.

По този метод пробата за отклоняване ще бъде напълно документиран, с помощта на информацията, събрана от инструментите на " Хера " (камери, лазери, устройства за изображения с висока разграничителна дарба, радар и други). Това ще разреши на специалистите по планетарна защита надеждно да зареждат модели, с цел да екстраполират сюжетите на конфликт. 

Нов свят

" Трябва да познаваме естеството и състава на метеоритите, тъй като според от структурата на скалата те не съставляват една и съща заплаха ", сподели Бхавия Лал, заместник-директор на НАСА, на Международния конгрес по астронавтика тази седмица в Париж.

Учените чакат да бъдат сюрпризирани от резултатите от проучванията. " Защото не знаем съвсем нищо за тези небесни тела. Това е един нов свят, който ще открием ", по думите на Патрик Мишел, основен откривател на " Хера ".

Според астрофизика метеоритите " не са просто скучни камъчета в космоса, а очарователни и комплицирани геоложки светове, с кратери, басейни, скални полета, изхвърляния на частици... "

Науката обаче изпитва усложнения да разбере тези светове, защото на повърхността им гравитацията е доста слаба спрямо тази на Земята. " Поведението на материята там изцяло опонира на интуицията, не можем да се основаваме на изображения, с цел да разберем по какъв начин се държат метеоритите. Трябва и да се докоснем до тях ", изяснява Мишел.

Ученият дава за образец слабата детонация, провокирана покрай повърхността на открития през 1999 година метеорит Рюгу, вследствие на която се образува кратер с дължина 15 метра - доста по-голям от планувания в симулациите. " И макар че скалата е трябвало да бъде твърда, при удара повърхността й се е държала като течност, не е ли изненадващо? ", добавя Мишел. 

Връщане обратно във времето

Двойни системи като Дидимос и неговия сателит Диморфос съставляват към 15 % от известните метеорити и до момента не са изследвани.
       
С диаметър 160 метра (колкото Голямата пирамида в Гиза) Диморфос ще бъде и най-малкият метеорит, проучен в миналото. 

Форма, маса, химичен състав, вътрешна конструкция, резистентност на удар, форма на кратера, породен от ДАРТ - инструментите на " Хера " би трябвало да разкрият тайните на Диморфос. 

Тази нова информация ще помогне на астрофизиците да се върнат обратно във времето, защото метеоритите са чудесно средство за следене на историята на Слънчевата система ", споделя още Патрик Мишел. " Тези дребни скалисти тела в действителност са запазили в себе си загатна за състава на системата и нейните планети, които са се формирали вследствие на конфликти ".

" Днес се намираме в ера, в която всички твърди повърхности на Слънчевата система имат кратери. За да се върнем към първичния сюжет, би трябвало да разберем какво се случва, когато две тела се сблъскат. Не в лабораторни условия, а в действителни мащаби с помощта на двойката ДАРТ- " Хера ", надяват се учените. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР