Астероид с размерите на баскетболно игрище ще прелети покрай Земята

...
Астероид с размерите на баскетболно игрище ще прелети покрай Земята
Коментари Харесай

Голям астероид приближава Земята

Астероид с размерите на баскетболно игрище ще прелети около Земята идващия месец, написа Space. Учените към момента не знаят навръх какво разстояние ще се приближи галактическата канара.
Астероидът 2013 ТХ68, за който се счита, че е с диаметър 30 метра, ще прелети около планетата ни на 5 март. Небесното тяло може да доближи на 17700 километра от Земята - по-малко от пет % от дистанцията сред Земята и Луната, или да остане на 14.5 милиона километра, показват от американската Национална галактическа организация (NASA).

“Разликата в дистанциите на най-близката точка се дължи на необятния диапазон от вероятни траектории за обекта, защото той е следен за малко време след откриването му, ” се показва в извление на NASA.

Няма заплаха метеоритът 2013 TX68, видян за пръв път през октомври 2013 година, да се сблъска със Земята, акцентират откриватели. Има обаче дребна възможност - по-малко от 1 на 250 милиона, за удар на 28 септември 2017 година, както и при прелитането му през 2046 и 2097 година. “Вероятността от конфликт при което и да е от трите бъдещи прелитания е прекомерно дребна, с цел да буди същинска паника, ” споделя Пол Чодас. “Очаквам, че бъдещите наблюдения ще понижат още повече тази възможност. ”
 
Преди две години 2013 ТХ68 прелетя около Земята на разстояние 2 милиона километра. Учени считат, че обектът, който експлоадира над съветския град Челябинск, наранявайки над 1000 души, е бил с диаметър 20 метра. Ако 2013 ТХ68 или различен метеорит с подобен размер се разбие в Земята, той евентуално ще провокира два пъти по-мощна детонация, показва NASA.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР