Асоциацията Прозрачност без граници излезе със списък от препоръки към

...
Асоциацията Прозрачност без граници излезе със списък от препоръки към
Коментари Харесай

Прозрачност без граници със съвети към гласуващите на местните избори

Асоциацията " Прозрачност без граници " излезе със лист от рекомендации към жителите, които ще упражнят правото си на глас на локалните избори на 29 октомври.

Ето какво поучават от организацията:

Когато отидете да гласувате в изборната секция, внимавайте дали членовете на секционната изборна комисия:

- Проверяват деликатно дали присъствате в съответния изборен лист и едвам по-късно подават бюлетината. Важно условие за локални избори: с цел да присъствате в изборния лист, би трябвало да сте живели повече от 6 месеца в съответното обитаемо място и да имате сегашен адрес там, регистриран пред 28 април 2023 година!

- Осигуряват опция да гласувате необезпокоявано, при опазване тайната на вота (например, никой не участва на по-малко от 3 метра от паравана за гласуване; дисплеят на електронната машина за гласоподаване се вижда единствено от избирателя; в секцията няма лица без обозначителни знаци).

- Боравят вярно с хартиените бюлетини: откъсват пред вас бюлетината от кочана, слагат първи щемпел върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съответствува с номер от кочана, слагат втори щемпел и откъсват пред Вас следващия надзорен номер (без да разкриват тайната на вота и да ревизират по какъв начин сте гласували).

- Вписват в съответния изборен лист данните Ви по персонална карта и Ви канят да поставите автограф, откакто сте дали своят вот.

- Предоставят опция за гласувате с електронна машина (в секциите с повече от 300 избиратели), като при положение на нужда от инструкции по какъв начин да боравите с машината Ви дават насоки и по-късно Ви обезпечават опция да гласувате независимо, без да нарушават тайната на вота; слагат един щемпел върху бюлетината (без да разкриват тайната на вота и да ревизират по какъв начин сте гласували).

От " Прозрачност без граници " разясняват, че наличието на участват претендентите, представители на локални управляващи и хора без обозначен статут е неприемливо до момента в който гласоподавателите гласоподават. В този интервал в изборните пространства могат да участват единствено: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпниците; наблюдателите; публицисти (докато вършат репортаж за протичането на изборния процес). Членовете на СИК, покровителите и наблюдаващите носят обозначителни знаци.

Асоциацията приканва при всевъзможни подозрения за нередности жителите да се обръщат за подпомагане към органите на Министерство на вътрешните работи . Нарушенията могат да бъдат:

1.Присъствие на лица без обозначителни знаци, покровители или представители на партии, които наблюдават по какъв начин гласоподават гласоподавателите.

2.Организирано гратис транспортиране с рейсове, леки коли, съпровождане на гласоподаватели и групово гласоподаване.

3.Даване на инструкции на гласоподавателите за кого да гласоподават.

4.Разпитване на гласоподавателите за метода, по който имат намерение да гласоподават.

5.Оказване на напън върху гласоподавателите да гласоподават по избран метод.

6.Възпрепятстване на гласоподавателите да гласоподават.

7.Събиране на персонални карти и правене на описи с персонални данни на гласоподаватели.

8.Разкриване тайната на вота.

9.Отправяне на закани за физическа разпра и оказване на тормоз върху гласоподавателите.

10.Раздаване на пари.

11.Опрощаване на задължения.

12.Раздаване на хранителни артикули, дърва за огрев и други материални облаги
 Галъп: Близо 55% от гласоподавателите желаят нов кмет
Галъп: Близо 55% от гласоподавателите желаят нов кмет

Според данните от изследването 53.6% от решилите да гласоподават залагат на личността на кандидата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР