Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява да бъдат осигурени

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява да бъдат осигурени
Коментари Харесай

АИКБ: Цел на България трябва да е минимум 6% годишен ръст на БВП

Асоциацията на индустриалния капитал в България упорства да бъдат обезпечени спомагателни средства за поддръжка на предприятията и за поощряване на вложенията и нововъведенията у нас, отвън упования запас по Националния проект за възобновяване и резистентност и европейските оперативни стратегии.

От работодателската организация считат още, че плануваният растеж на брутния вътрешен артикул от близо 22% за интервала до 2025 година, би трябвало да е по-амбициозен и да преследва най-малко 6 на 100 годишен растеж.

От АИКБ показват, че в оперативните стратегии за новия програмен интервал са включени цели и действия, които в огромна степен дават отговор на потребностите на българската стопанска система.

Според организацията обаче от особена значимост е да се дефинира тъкмо кои планувани действия ще бъдат финансирани с безплатна финансова помощ и кои с финансови принадлежности.

От работодателската организация считат, че акцент би трябвало да бъде подложен върху безвъзмездната финансова помощ за българските компании, тъй като отдаването на приоритет на финансовите принадлежности би довело до стимулиране на дългова серпантина в индустриалния бранш и липса на действителна капиталова помощ за производството през идващите седем години заради влошената ликвидност и платежоспособност на предприятията.

Освен това стимулирането на капиталовата интензивност на българските предприятия посредством безплатна финансова помощ би съкратило периодите за възобновяване на стопанската система от международната здравна рецесия.

От АИКБ означават още неналичието на особено отделено внимание на Северозападния район, който продължава да е със доста по-ниски индикатори на развиване от останалите и оферират да се впишат текстове, осигуряващи неговото предпочитано стимулиране.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР