Асоциацията на европейските журналисти - България изразява недоумението си от

...
Асоциацията на европейските журналисти - България изразява недоумението си от
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти възмутени от действията на Районна прокуратура Варна

Асоциацията на европейските публицисти - България показва недоумението си от дейностите на Районна прокуратура Варна, която е упълномощила да бъдат разпитани публицисти поради тяхна обява (). Главният редактор на “Капитал ” Алексей Лазаров и репортерката Десислава Николова се били извикани да дават показания в Столична дирекция на вътрешните работи по отношение на материал на Николова за евентуални злоупотреби при поръчките на медикаменти в разнообразни лечебни заведения в страната.

Проверката е формирано по сигнал на една от упоменатите в отчета и материала лечебни заведения - “Света Марина ” във Варна.

Въпреки че обявата на изданието се базира отчет, предоставен от министъра на опазването на здравето на Съвета по цените на медикаментите, на разпит са извикани публицисти, цитирали въпросния формален документ. На публицистите са били задавани странни и неприемливи въпроси. Например по какъв начин ревизират източниците си на информация и дали разполагат с публично копие на отчета. Абсурдно е публицисти, цитирали отчет, предоставен от страната, да бъдат викани на разпит. Притеснително е и че проф. Илко Гетов, ръководител на съвета, изготвил отчета, е бил заменен малко след публикуването на документа. Всичко това приказва за опит на страната не да проверява евентуални корупционни схеми, а да накаже разкриващите ги.

Асоциацията на европейските публицисти изпрати питане до Районна прокуратура Варна по отношение на инспекцията. От институцията ни дадоха отговор, че осъществяваната инспекция е по глава V от Наказателния кодекс - “Кражба и заграбване ”. Според прокуратурата, “възложената инспекция няма за цел да обяснява въпроси по отношение на публицистичната политика на изданието, а да откри дали посочената в публикацията информация е достоверна и да се даде копие от посочения в същата публикация “доклад, в който се потвърждават злоупотреби от страна на лечебни заведения и техните снабдители ”.

Тъй като в отчета и обявата, която го цитира, става дума за евентуални злоупотреби, възлизащи на милиони левове, възможна инспекция и досъдебно произвеждане биха били в пълномощията на Окръжна прокуратура - Варна. Странно е, че казусът е предоставен на Районната прокуратура, която подхваща дейности, които биха могли да се разтълкуват като принуда над публицисти.

Действията на Прокуратурата са в цялостно несъгласие с Директива 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза, която България е задължена да транспонира.

Аот АЕС приканват Районна прокуратура Варна да приключи актуалната инспекция, а способените прокуратури да стартират инспекция всъщност на изнесените в цитирания от “Капитал ” отчет.

Сигнал за непозволените дейности на прокуратурата към този момент е отвеян и до платформата за сигурност на публицистите на Съвета на Европа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР