Асоциацията на европейските журналисти - България изпрати отворено писмо до

...
Асоциацията на европейските журналисти - България изпрати отворено писмо до
Коментари Харесай

АЕЖ пише до ЕНП заради обидите на евродепутат към журналист

Асоциацията на европейските публицисти - България изпрати отворено писмо до ръководителя на групата на Европейската национална партия в Европарламента Манфред Вебер поради " " на българския евродепутат Александър Йорданов (СДС/ГЕРБ/ЕНП) по отношение на журналистката от Българското национално радио Силвия Великова.
" Недопустимо е, когато политикът не може да се оправи със заложените му въпроси и да им отговори всъщност, без да се компрометира, да атакува с обиди журналиста, който му ги задава. А когато става дума за представител на ръководещата коалиция, както е в съответния случай, сходно държание може да се одобри и като опит за напън и апел към институциите въпросният публицист да бъде подложен на принуда ", се споделя в писмото.
 Зарков: Нормално е журналистът да пита, само че не и политикът да наскърбява Зарков: Нормално е журналистът да пита, само че не и политикът да наскърбява
" Словоизлиянията на Александър Йорданов против Силвия Великова са нов епизод от тежкия конфликт, чиято развръзка ще предопредели обществе...
Публикуваме цялостния му текст без редакторска интервенция:
Уважаеми господин Вебер,
Обръщаме се към Вас поради неприемливо държание на българския евродепутат Александър Йорданов. Г-н Йорданов си е разрешил да насочи голословни нападки и обиди към уважаваната журналистка от Българското национално радио Силвия Великова. Очевидно подразнен от въпросите, които Великова му е задала в предаването си „ Политически НЕкоректно “ на 6 декември, Йорданов е написал в обществената мрежа Facebook коментар, който считаме за извънредно неподобаващ. Въпреки че европейският народен представител е изтрил този коментар от своя профил, доста медии* записаха и разгласиха скрийншотове от текста, в който той прави директни обидни квалификации на въпросите и на личността на водещата в опит да омаловажи остро поставените политически тематики за изявлението.
Известно е, че работата на публицистите е да задават въпроси, а на политиците – да дават отговор на тях. Отговорността, която публицистите имат пред обществото, изисква от тях да слагат сложни и значими въпроси, с цел да могат гласоподавателите да си дадат сметка до каква степен даден политик оправдава доверието им.
 След обидите: Колегите на Великова дадоха отговор на Йорданов След обидите: Колегите на Великова дадоха отговор на Йорданов
В своя позиция редколегията на " Хоризонт " показва поддръжка за журналиста от програмата Силвия Великова след отправени обиди от евродеп...
Недопустимо е, когато политикът не може да се оправи със заложените му въпроси и да им отговори всъщност, без да се компрометира, да атакува с обиди журналиста, който му ги задава.
А когато става дума за представител на ръководещата коалиция, както е в съответния случай, сходно държание може да се одобри и като опит за напън и апел към институциите въпросният публицист да бъде подложен на принуда.
Припомняме, че това не е първият случай, когато журналистката Силвия Великова е обект на сходно отношение. През предходната година тя бе свалена от ефир от предходното управление на радиото, което се опита да ѝ попречи да отразява противоречивата процедура по желание на основен прокурор. Свалянето от ефир на Великова докара до митинги, необятна интернационална реакция и невиждана рецесия в радиото, приключила със промяната на генералния шеф.
Надяваме се, че тези дейности на представител на ЕНП няма да останат незабелязани и несанкционирани от управлението на партията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР