Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се обърна

...
Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се обърна
Коментари Харесай

Влизаме в една една от най-големите български светини само след резервация

Асоциацията на Българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) се обърна към министъра на културата с искане за въвеждане на съвременна система за резервации на груповите визити, която ще обезпечи ред и ще подсигурява визитите на Боянската черква – най-емблематичният обект от културно-историческото завещание на България, включен в листата на международното културно завещание под закрилата на ЮНЕСКО. Министърът е принципал на Националния исторически музей и неговия филиал Боянска черква " Св. Никола и Св. Пантелеймон “. 

От години туроператори и екскурзоводи се оплакват от остарялата система за запазване на визити на групи, при която се постанова позвъняване по телефона и следващо записване на ръка на поръчката в " бележник “. Освен, че да се свържеш по телефона от време на време е предизвикателство, което лишава дни, това напълно не подсигурява, че в избрания час групата ще може да посети обекта, оплакват се туроператори и екскурзоводи пред АБТТА. 

Нововъведението " дигитализиране “ на процеса се свежда до изпращане на имейл – деяние, което не лишава доста време, само че и не подсигурява резервацията, защото още веднъж изисква ръчна обработка и човешка интервенция на финалния стадий. Случва се приемащият поръчката просто да не помни да я запише, и тогава ставаме очевидци на грозни картини при повтаряне на две поръчки, споделят те. Като се добави и условието в обекта да не влизат повече от 8 души – изискване, наложено за запазване на църквата, елементарно е да се пресметна какъв брой време ще чака групата и какви подиуми могат да се разиграят.  

Точно заради това не са единични случаите, когато с цел да се избегнат свадите, в църквата влизат повече хора от позволеното. А това излага на риск съхранението и даже съществуването на обекта, написа travelnews.

" Считаме за неприемлива сходна процедура поради значимостта на обекта и условията за неговото предпазване “, се отбелязва в писмото на АБТТА.

Като порочна се показва и практиката да не се одобряват групови резервации в дните, когато е разгласен свободен вход във връзка разнообразни празници, защото това още веднъж води до безпорядък при визитите на проведените групи. " Предстои 17 септември, ден на София, за който не се одобряват резервации за визити, само че който е в средата на дейния сезон за културен туризъм. За страдание, това за следващ път ще сътвори причина за пораждане на напрежение сред сътрудниците екскурзоводи и чиновниците в Боянска черква “, акцентира АБТТА в писмото си. 

" Ние, като туроператори в областта на културния туризъм, считаме, че това отношение към този обект от една страна не е поръчител за устойчивото потребление и предпазване на този културно-туристически запас и въпреки това с неприятната организация основава отрицателен имидж на дестинацията и не обезпечава оптимално обмисляне на визитите. Обръщаме се с молба да се потърси решение без отсрочване за определяне на резистентен модел на стопанисване и създаване на модерна система за ръководство на визитите за този обект, както и други в страната от този сан “, се показва в умозаключение в писмото на АБТТА.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР