Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) излезе с

...
Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) излезе с
Коментари Харесай

АБРО застана зад журналистите срещу Рашков

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) излезе с позиция за коментара на вътрешния министър във връзка изявлението му през вчерашния ден сутринта за Би Ти Ви. Днес Бойко Рашков подложи под подозрение свободата на словото и професионализма на водещите, които го интервюираха.

От АБРО декларират, че е неприемливо представител на изпълнителната власт да приканва за премахване на публицисти. От асоциацията напомнят, че опитите за интервенция на политици в публицистичната политика на медиите са притеснителни.

Ето и цялата позиция:

„ Асоциацията на българските радио-телевизионни оператори – АБРО се опълчва на  всеки опит от политици за интервенция в медиите. По мотив изявлението на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на БНР, в което подлага под подозрение свободата на словото и професионализма на водещите на предаването по bTV „ Тази заран “, заявяваме, че е неприемливо представител на изпълнителната власт да приканва към премахване на публицисти. Това важи изключително по отношение на осъществяване на публичните им функционалности да търсят и дават общественозначима информация като тази за работата на Министерството на вътрешните работи.

Задължение на всеки професионален публицист е да търси и дава на обществото точна информация, засягаща въпроси от публичен интерес. Така българските жители могат да сформират осведомено мнение за позициите на участниците в политическия спор.

Свободата на търсене и разпространяване на информация съставлява един от фундаменталните правила, върху които се гради всяко демократично общество, и е едно от главните условия за неговия прогрес и развиване. Винаги са обезпокоителни  опитите за интервенция от страна на политици в самостоятелната публицистична политика на медиите.

Уважението към осведомителните свободи на медиите е индикатор за политическата зрялост и схващане на демократичните процеси ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР