Асоциация на организациите на българските работодатели поиска в държавния бюджет

...
Асоциация на организациите на българските работодатели поиска в държавния бюджет
Коментари Харесай

АОБР иска в Бюджет 2022 да се осигурят средства за финансиране на политики за справяне с последиците от COVID-19 и енергийната криза

Асоциация на организациите на българските работодатели изиска в държавния бюджет за 2022 година да бъдат планувани средства за финансиране на политики за справяне с последствията от рецесията, породена от COVID-19 и енергийната рецесия. В рекомендациите си към бюджета четирите национално представителни организации желаят в бюджета за идната години да бъде заложен запас за осъществяване на политики за възстановяване на бизнес средата, както и благоприятни условия за обезпечаване на стопански напредък на България. Това стана ясно през вчерашния ден след извършена среща сред представители на АОБР и Българска социалистическа партия, която беше инициирана от политическата партия.

Според работодателските организации без значение от комплицираната политическа конюнктура дебатите по целите и политиките на „ Бюджет 2022 " би трябвало да бъдат в дневния ред на обществото и при конструиране на новия парламент плана да бъде импортиран и гласуван в ускорени периоди.
„ Българска социалистическа партия към този момент е подготвена с стратегия и незабавни ограничения за първите 100 дни на идващото ръководство. Каквото и да се случи след 14 ноември нашето предпочитание е да влезем в 47-то национално заседание с рационални и работещи решения за справяне с икономическата и енергийната рецесия. Сред тях са благоприятни условия за понижаване на Данък добавена стойност на храните, удължение на ограниченията за държавна помощ след 31.12.2021 година, механизъм за компенсиране на шоковите цени на ел. силата. Поискахме тази среща, тъй като желаеме да чуем и предложенията на бизнеса ", съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Като извънредно значими от АОБР бяха посочени политиките, свързани с антикризисни ограничения, в това число ускорено вложение на европейските фондове. Сред тях са опазване на мярката за опазване на заетостта, използване на мярка за финансиране на непрекъснатите разноски на предприятия със спад в приходите от продажби над 30% по отношение на осъществените през 2019 година, която да поддържа ликвидността на българските предприятия, както и ограничения за компенсиране на българските предприятия за невиждано високите, надхвърлящи в пъти плановете на КЕВР, цени на електрическата сила и на природния газ.

Представителите на АОБР изрично оповестиха поддръжката си за опазване на данъчна непоклатимост при опазване на нивата на данъчните ставки и на нивата на осигурителните вноски за 2022 година. Според организацията това е един от главните фактори за поощряване на вложенията и за обезпечаване на условия за стопански напредък. В допълнение на това АОБР настоя за прецизното съблюдаване на разходопокривния принцип при образуването на държавни и общински такси. За следващ път работодателските организации насочиха забележка против непрекъснатото отсрочване на изчисляването на Такса „ Битови боклуци " на основа на действителното замърсяване и настояха Бюджет 2022 година да бъде направен на основа, при която таксата се пресмята на правилото „ замърсителят заплаща ".

Сред другите значими рекомендации на АОБР бяха да се търсят благоприятни условия за включване в бюджета на планове за осъществяване на съответни промени в здравноосигурителната система, прекратяване на административното увеличение на минималната работна заплата и пенсия, преустановяване на заплащането от предприятията на първите три дни болнични и други.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР