Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разработи модули за

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разработи модули за
Коментари Харесай

АИКБ ще преодолява дефицита на кадри с инструменти и мерки за повишаване привлекателността на ключови професии

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) създаде модули за поощряване на заетостта при специалности с недостиг на фрагменти, които са основни за развиването на българската стопанска система. Разписани под формата на принадлежности и съответни ограничения, модулите са създадени за всяка от 16 пилотни специалности от браншовете „ Машиностроене “, „ Електротехника “, „ Транспорт и спедиция “ и „ Здравеопазване “, в границите на осъществяването на план BG05M9OP001-1.011 – 0002 „ Постигане на устойчива претовареност чрез възстановяване привлекателността на специалности със едва предложение на пазара на труда в основни за развиването на българската стопанска система браншове “. Те бяха разисквани през днешния ден на кръгла маса на тематика „ Професии с недостиг на работна мощ - ограничения и решения за повишение на привлекателността “, открита от ръководителя на Асоциацията Васил Велев.

„ Основната ни цел е да предложим тактики за превъзмогване на несъответствието в търсенето и предлагането на работна мощ във значими за българската стопанска система сектори и специалности. Желанието ни е да дискутираме необятно създадените модули и да ги уточняваме по този начин, че да бъдат елементарно използвани в практиката на предприятията, на институциите на пазара на труда и на компании за ръководство и асортимент на личен състав “, съобщи ръководителят на АИКБ по време на кръглата маса. „ Ако не вземем незабавно ограничения, напълно скоро основни браншове на българската стопанска система със сравнителни преимущества и доста положително показване, съдейки по растежа на износа, ще останат без фрагменти и ще са изправени пред заплахата да затворят порти “, предизвести господин Велев.

Заместник министърът на труда госпожа Зорница Русинова уточни, че съвсем няма работодатели в страната, които да не посочват като главен проблем неналичието на фрагменти. „ В последната една година безработица е под 5,5%, само че в страната ни има специалности, при които търсенето на служащи и чиновници е задоволено едвам 50 на 100 “, съобщи още тя. По думите ѝ модулът ще послужи като база, за създаването на тактика, посредством която да се преодолее несъответствието сред търсене и предложение на работа и основните за България браншове да бъдат снабдени с квалифицирана работна ръка.

Модулите са създадени съгласно спецификата на всеки един от браншовете, като оферират съответни хрумвания и ограничения за влияние с оглед повишение на привлекателността и привличане и задържане на фрагменти за главните в тях специалности. При правенето им са взети поради характера на труда, индустриалните процеси и условията към квалификационните характерности.

Според Десислава Николова, основен икономист на Института за пазарна стопанска система привлекателността на специалностите минава през кариерното развиване, както на децата, по този начин и на техните родители. „ Кариерното развиване би трябвало да стартира още от детската градина. А в следствие в професионалното обучение наложително би трябвало да бъде въведено дуалното образование. Децата би трябвало да имат опция да се допрян до фирмите и предприятията в техния район. Бизнесът наложително би трябвало да бъде притеглен в образованието “, приключи Десислава Николова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР