Ask your copilot first! Това, което може да ви прозвучи

...
Ask your copilot first! Това, което може да ви прозвучи
Коментари Харесай

Попитайте първо вашите втори пилоти

" Ask your copilot first! " Това, което може да ви прозвучи необичайно е възприета процедура от десетилетия в авиацията, която може да бъде извънредно потребна и за водачите в корпоративния свят.

С други думи, в предизвикателни обстановки е добре да попитате първо членовете на вашия екип за тяхното мнение преди да изявите своето. Това ви дава опция да съберете нужната информация за една справедлива преценка на обстановката, без да влияете на другите с вашето виждане на нещата и без да получите това, което желаете да чуете.

Още по-добре е в случай че въпросът, който задавате е отворен, тъй че, отговорът да не е единствено „ да “ или „ не “. Например, „ Как оценявате обстановката? “ или „ Какви варианти виждате? “ или „ Какво бихте предложили? “

Разбира се, фундаментът на сходна просвета е базиран на достоверно водачество, асертивност и ниски йерархии. Предимствата са доста, водачите единствено би трябвало да употребяват скъпия запас под формата на техните екипи и да ги ангажират постоянно и интензивно във всяко значимо решение.

Ще завърша с един образец, още веднъж от авиацията. Полет QF32 през 2010 година, по време на който един от моторите на австралийския А-380 безусловно експлодира във въздуха. Екипажът от 5 водачи съумява да приземи самолета, макар че в последващите минути след детонацията получават над 100 отхвърли от другите системи. Само ефикасната колаборация, включваща добра връзка и вземането на верните решения избавят самолета. Капитанът интензивно е задавал отворени въпроси към неговите първи офицери и ги е поощрявал да генерират лични решения в тази сложна обстановка.

Затова моят извод и съвет е: питайте постоянно вашите „ копилоти “ за тяхното виждане. Така освен всички на „ борда “ ви ще се усещат ангажирани, само че и ще получавате доста скъпа информация за всичко, което се случва към вас.



Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР