Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи в

...
Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи в
Коментари Харесай

Арт галерия Le Papillon представя част от творчеството на изключителната Десислава Минчева

Арт изложба Le Papillon има удоволствието да Ви показа в независима експозиция част от творчеството на изключителната Десислава Минчева от 1-ви до 23-ти ноември 2022 година Откриването на изложбата на 1-ви ноември е събитието, с което екипът на галерията е избрал да означи своите петнадесет години изложбена активност, както и Денят на националните будители. Будителската активност на галерията, като екип, само че и на създателите, свързани с нея, се показва в устрема й да подтиква и да развива сетива за естетически правила в публиката, като показва и популяризира стойностно изкуство. Такава поддръжка ни оказва и Десислава Минчева. Тя има освен достойното наличие на сцената на образното изкуство, само че е и професор в Националната Художествена Академия, подпомагащ построяването на редица български художници.

Експозицията, която авторката приготви за залата на Арт Галерия Le Papillon е селекция произведения, основани през последните месеци, обединени от тематиката за хубостта и дамата, като нейна еманация. Темата за човешката фигура, съответно женската, както и за портрета в частност, е неведнъж изследвана от художничката. Десислава Минчева подхожда към изборът на своите сюжети с тънък нюх за хубостта в естественото придвижване и наличие. Вдъхновяващият я балетен танц и неговите основни героини изпълват и дребните, и огромните ѝ платна с голямото ѝ удивление. Великолепните ѝ портрети и изящни фигури на балерини потвърждават увереността ѝ, че балета ни открива нещо свръх красиво, изпълнено по едно и също време с деликатност и мощ. А такава е и самата персона на Десислава Минчева – взискателна към себе си, мощна и с религиозно отношение към хубостта във всичко. Рисунката й не е идеализирана хубост зад реализма, а същинска мощна страст, тъй като изкуството дава повече от това, което виждаме в живота. Произведенията ѝ предизвикат съзидателните сили на човешката природа към размисъл, към творчество и въодушевяват за живот. Застанал пред творбите ѝ човек незабелязано се озовава във метафизичен, естетически и морални измерения, където би могъл да потърси отговори за преходното и непреходното, за тленността и вечността, за действителността и идеалите.

" Аз явно съм благополучен човек, на който не му се е налагало да прави огромни взаимни отстъпки. Изисква известна мощ на характера и самообладание, само че е допустимо. Тръгнеш ли по пътя на подчинение от личното си АЗ, си изгубен. Спираш да имаш достолепие. А изкуство, съгласно мен, се прави от почтени хора. Моята теза е, че всеки би трябвало да прави това, в което същински и надълбоко има вяра, без вземане предвид с мода и правила. Откриеш ли кой си, заговориш ли на личен език - имаш късмет. Знам какъв брой още имам да превъзмогвам и в никакъв случай няма да се успокоя.

Ще си остана безвъзвратен романтик и мечтател, който има вяра, че изкуството би трябвало да ни води някъде над нещастието и бита, че е нещо сакрално, че съдържа в себе си постоянно ялов, само че непрекъснат блян към съвършенство, че е еманация на съпричастността към другите или най-малко за малко ни отделя от сивотата на делника. Някои художници рисуват пъкъла в себе си и света, други бягат от него, пробвайки се да запечатат хубостта, въпреки и на един момент, каквито мигновения има задоволително в живота ни и популярност Богу! Аз съм от втория тип.

Човешкото лице е най-голямата мистерия на света. А това под него... Непосилността ни като художници да го сътворим отначало е примамващо мъчителна. Да навлезеш под забележимата повърхнина на един човек е странствуване и в незнайното, и в безкрая. Илюзията, че познаваш някого или че си уловил чертите му най-малко... Илюзията, че си кадърен да " видиш " и да усетиш нечие положение и най-после единствено да откриеш част от себе си... Съмнявам се, че ще се откажа да пробвам. Не виждам нищо по-интересно от това. “, споделя свои мисли Десислава Минчева.

Заповядайте на разкриване на изложбата на 01.11.2022 /вторник/ от 18.00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon да споделите нашия празник, който е и празник на всички почитатели на нашата активност, създатели с които работим и фенове на стойностно изкуство!

Експозицията може да бъде забелязана от 1-ви до 23-ти ноември 2022 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на уеб страницата artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата на Десислава Минчева, както и издаването на азбучник с нейните произведения, основани през интервала 2016 – 2022, са общително подкрепени от Фонд " Култура “ на Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР