Армията на САЩ едва ли би успяла да пробие руската

...
Армията на САЩ едва ли би успяла да пробие руската
Коментари Харесай

Foreign Affairs: Армията на САЩ едва ли би пробила руската отбрана в Запорожието

Армията на Съединени американски щати надали би съумяла да пробие съветската защита, която Въоръжените сили на Украйна не съумяха да преодолеят през лятото на 2023 година И като цяло не е планувано американската войска да води война с сходен мащаб и активност, написа Foreign Affairs.

В разбор на аргументите за неуспеха на лятното контранастъпление на ВСУ по суша изданието поредно преглежда и отхвърля причини като дефицит на оръжие, появяването на дронове, възпрепятстващи настъплението, и незадоволителна подготовка на украинските бригади, които бяха задействани. Изданието отбелязва, че изискванията са били същите и по време на сполучливото контранастъпление на ВСУ през есента на 2022 година, по тази причина главният фактор за неуспеха в този случай е дълбоката ешелонирана линия на защита, издигната от руснаците – нещо, което не бяха правили преди този момент.

В обявата се споделя, че отбранителни линии от подобен мащаб в никакъв случай не са били лесна бариера за настъпващите армии в актуалната ера. Като образец се показва казусът с армията на Третия райх, която не съумява да преодолее руската защита при Курск и тази на съдружниците при Тобрук в Либия – макар превъзходството си във връзка с авиацията и танковете, и макар че е най-хубавата войска за своето време от позиция на военната тактика.

Според Foreign Affairs, при лятното контранастъпление ВСУ просто не са имали нужните условия за сполучлив пробив: украинската войска не разполага с прекомерно огромно превъзходство над съветската във връзка с подготовката на бойците, а съветските отбранителни линии са били добре издигнати.

" Не е ясно, дали американските войски имат задоволително превъзходство в навиците за осъществяване на такава комплицирана задача ", се показва в публикацията.

Отбелязва се, че актуалната военна теория на Съединени американски щати залага на подготвянето на " качествена " войска вместо " количествена ". Но войната в Украйна слага въпроса до каква степен е оневинен подобен метод.

" Днешната войска на Съединени американски щати не е основана да търпи загуби, до каквито това (мащабната война – б.р.) може докара. Ако качеството (на войските) може да обезпечи бързи и решаващи победи, значи обичайният метод на Съединени американски щати е благонадежден. Но в случай че урокът от настъплението на Украйна през 2023 година е в това, че дълбоката и добре готова защита остава надеждна, то единствено качеството може би не е задоволително за обезпечаване на бърз съдбоносен пробив в краткотрайна война. Ако това е по този начин, на Съединените щати може би ще се наложи да преразгледат салдото си сред качество и количество. " – обобщава Foreign Affairs.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР