Армията на Мали си възвърна стратегическия северен град Кидал, крепост

...
Армията на Мали си възвърна стратегическия северен град Кидал, крепост
Коментари Харесай

Малийската хунта превзе град Кидал

Армията на Мали си възвърна стратегическия северен град Кидал , цитадела на доминирани от туарегите сепаратистки групи, който от дълго време съставлява главен проблем за суверенитета за ръководещата хунта.

Превземането на Кидал е забележителен алегоричен триумф за военните водачи на Мали, които заеха властта през 2020 година

Насилието ескалира в северната част на Мали от август, като военните, бунтовниците и джихадистите се борят за надзор, до момента в който стабилизационната задача на Организация на обединените нации MINUSMA се изтегля от страната и изтегля своите лагери, предизвиквайки конкуренция за завладяване на територия.

" Днес нашите въоръжени сили и сили за сигурност заловиха Кидал ", сподели ръководителят на хунтата, полковник Асими Гоита в изказване, прочетено от водещ по време на специфични вести по държавната телевизия.

" Малийските въоръжени сили заеха позиция в град Кидал този вторник ", сподели генералният щаб по-рано в изказване в обществените медии.

Бунтовниците също излязоха с изказване по-късно денем, в което признаха, че са изгубили крепостния си град, само че дадоха обещание да продължат да се бият.

Постоянната стратегическа рамка (CSP), съюз от най-вече туарегски въоръжени групи, съобщи, че се е изтеглил от Кидал " по стратегически аргументи ", откакто " за няколко дни спря напредването (на армията), като нанесе огромни човешки и материални загуби ".

" Борбата продължава ", настоя групата.
 Бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Мали
Бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Мали

Организация на обединените нации отдръпва мироопазващата си задача от страната

Армията и страната от години на процедура отсъстваха от град Кидал, който беше следен от най-вече туарегските въоръжени групи.

Но хунтата от дълго време бе дала сигнал за решимостта си да го превземе.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР