Арменският премиер Никол Пашинян обяви, че мирен договор с Азербайджан

...
Арменският премиер Никол Пашинян обяви, че мирен договор с Азербайджан
Коментари Харесай

Пашинян: Мирен договор за Карабах може да бъде подписан до края на годината

Арменският министър председател Никол Пашинян разгласи, че кротичък контракт с Азербайджан може да бъде подписан до края на годината, съобщи Анадолската организация.

Пашинян уточни нормализирането на връзките сред Азербайджан и Карабах като изискване за сключване на контракта с Баку.

" Ако разговорът Баку-Степанакерт (административен център на Карабах) стартира... това ще бъде ли опция за сключване на кротичък контракт преди края на годината? Мисля, че да ", сподели той на конференция в Ереван.

" Вероятността в контракта за Карабах да има уговорка, която да устройва всички страни, е доста дребна ", посочи той.

„ Ако не беше дребната възможност, мирът към този момент щеше да е подписан. В момента се работи по контракта, само че все не е подготвен за сключване “, добави Пашинян.

Премиерът на Армнеия акцентира, че страната му не може да взема решение ориста на народа на Нагорни Карабах, а би трябвало да контракти гаранции за сигурност в договаряния с Баку.

Попитан за изтеглянето на съветските миротворци от района, Пашинян сподели, че това ще бъде допустимо, " когато няма опасност за живота на хората в Нагорни Карабах ".

Той също по този начин назова позицията на Русия по карабахския проблем " почтена ", като добави, че Армения е самостоятелна страна от 30 години, само че продължава да " се обръща към съветския цар ", когато е изправена пред проблеми.

Коментирайки диалозите по-рано на външните министри на Армения, Азербайджан и Русия в Москва, Пашинян акцентира, че чака да бъде реализирано единодушие по още няколко точки от мирния контракт и да бъдат открити решения за отварянето на коридора Лачин.

Арменският министър председател добави още, че Армения не може да живее дълго време в изискванията на война или ще се върне във времената, когато хората не са имали страна.

Той също по този начин сподели, че за гарантиране на сигурността Ереван работи интензивно за разширение на листата на страните, от които републиката купува оръжия, и означи, че министърът на защитата е посетил Франция няколко пъти, като изрази вяра, че визитите " ще дадат съответен резултат ".

Отношенията сред двете някогашни руски републики са напрегнати от 1991 година, когато арменската войска окупира Нагорни Карабах, територия, интернационално приета като част от Азербайджан, и седем прилежащи района.

През есента на 2020 година Азербайджан завоюва няколко града, села и селища по време на 44-дневни боеве. Войната приключи с спокойно съглашение с посредничеството на Русия.

Въпреки продължаващите договаряния, напрежението сред прилежащите страни се усили през последните месеци във връзка с коридора Лачин - единственият сухопътен маршрут, даващ на Армения достъп до Карабах. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР