Арменските и азербайджанските сили са в разгара на интензивна битка

...
Арменските и азербайджанските сили са в разгара на интензивна битка
Коментари Харесай

Войната в Нагорни Карабах се ожесточава, близо 200 вече загубиха живота си


Арменските и азербайджанските сили са в разгара на интензивна борба за противоречивия район Нагорни Карабах , откакто Азербайджан предприе широкомащабна нова атака през днешния ден, оповестиха арменските управляващи, съобщи БГНЕС.

Баку и Ереван от десетилетия са в къкрещ спор поради Нагорни Карабах , етнически арменски район на Азербайджан , който се откъсна от Баку във войната през 90-те години, лишила живота на към 30 000 души.

И двете страни се опълчиха на интернационалните апели за преустановяване на огъня и упрекнаха другата, че е почнала новите конфликти, почнали предходната неделя и прераснали в най-тежките боеве от прекратяването на огъня през 1994 година

Днес подкрепените от Армения сепаратистки сили отблъснаха “масирана офанзива ” на Азербайджан и започнаха контранастъпление, съобщи представителят на арменското министерство на защитата Шушан Степанян.

„ Тежки боеве не престават и по други флангове “, написа тя във Facebook.

Лидерът на сепаратистите от Нагорни Карабах Араик Арутюнян съобщи, че се води “финална борба ” с азербайджанските войски. “Нацията и родината са под опасност. Дойде време цялата нация да се трансформира в мощна войска ”, сподели той пред публицисти, преди да се причисли към войските на бойното поле.

Говорителят на армията на Нагорни Карабах Сурен Сарумян сподели, че азербайджанските сили, употребяващи авиация, безпилотни летателни апарати и танкове, са срещнали “героична опозиция ” от бойци-сепаратисти.

Министерството на защитата на Азербайджан съобщи, че неговите сили са „ завзели нови опори (в Карабах) и са изчистили територията от вражеските войски “.

Почти 200 души са доказани като убити след експлоадирането на боевете предходната неделя, в това число над 30 цивилни.

Има опасения измежду анализатори, че борбите могат да се разраснат до всеобхватна война с доста фронтове, включваща районните сили Турция и Русия. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР