Армения призова незабавно да бъде изпратена мисия на ООН в

...
Армения призова незабавно да бъде изпратена мисия на ООН в
Коментари Харесай

Армения настоява ООН незабавно да изпрати мисия в Нагорни Карабах

Армения прикани " неотложно " да бъде изпратена задача на Организация на обединените нации в Нагорни Карабах, която да следи обстановката на място, откакто Азербайджан даде обещание, че арменците в отцепническия район ще бъдат третирани наедно с другите жители, съобщи Франс прес.

" Международната общественост би трябвало да постави всички старания за незабавното изпращане на междуведомствена задача на Организация на обединените нации в Нагорни Карабах, която да следи и прави оценка правата на индивида и филантропичната обстановка и обстановката със сигурността на място ", съобщи арменският външен министър Арарат Мирзоян, отправяйки още веднъж обвинявания за " етническо пречистване " в сепаратисткия район.

" За страдание, ние нямаме сътрудник за мир, а страна, която намерено декларира, че " правото е на страната на по-силния " и непрекъснато употребява мощ, с цел да наруши мирния развой ", добави той и съобщи, че моментът на светкавичната атака на Азербайджан при започване на седмицата не е бил " инцидентен " - в разгара на Общото заседание на Организация на обединените нации.

" Посланието е ясно: можете да говорите за мир, а ние да водиме война, и няма да можете да измененията нищо ", акцентира министър Мирзоян.

Няколко часа по-рано през вчерашния ден, от същата естрада на Общото заседание, азербайджанският му сътрудник Джейхун Байрамов беше заречен, че арменското болшинство в Нагорни Карабах ще бъде третирано като наедно с другите жители на страната.

" Искам да повторя, че Азербайджан е решен да реинтегрира арменските поданици на Карабахския район на Азербайджан като равноправни жители ", съобщи Джейхун Байрамов. " Конституцията, националното законодателство на Азербайджан и интернационалните задължения, които сме поели, са солидна основа за тази цел ", добави той.

" Продължаваме да имаме вяра, че за Азербайджан и Армения съществува историческа опция да открият добросъседски връзки и да съжителстват спокойно един до друг ", акцентира Байрамов.

Силите на Азербайджан не престават интервенцията си, целяща да възвърне цялостния надзор на Баку над сепаратисткия район Нагорни Карабах, откакто светкавичната атака породи опасения за ориста на арменското население, съобщи Франс прес.

Първият интернационален ескорт с помощи влезе в Нагорни Карабах в събота, където азербайджанската войска сподели пред медиите стотици оръжия, конфискувани от сепаратистите в покрайнините на град Степанакерт, разгласен за " столица " на самопровъзгласилата се република.

" МКЧК мина през Лачинския кулоар, с цел да достави 70 тона филантропична помощ на популацията ", заяви чиновник на Международния комитет на Червения кръст в арменския надзорен пункт в Корнидзор, Армения. От края на 2022 година Армения упреква Баку, че блокира този единствен път, който я свързва непосредствено с Нагорни Карабах, с цел да провокира дефицит на храна в анклава.

В Корнидзор шепа арменски бойци пречат на разтревожени цивилни да влязат в близкия Нагорни Карабах, отбелязва Агенция Франс Прес.

По-рано през вчерашния ден Агенция Франс Прес и АЗЕРТАДЖ цитираха изказване на азербайджанското министерство на защитата, съгласно което арменци в планинския анклав " подпалват всеобщо жилища в Агдара ". Министерството разгласява в " X " въздушни фотоси с ниска резолюция, на които наподобява се виждат запалени къщи.

Град Агдара (Мартакерт на арменски) е ситуиран на към 60 км от Степанакерт. Той се намираше под контрола на сепаратистите, до момента в който те не бяха принудени да одобряват прекратяването на огъня и разоръжаване в резултат на светкавичната азербайджанска атака.

Засега няма коментар от страна на Ереван или сепаратистите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР